Нардеп пояснив, чому росини ніколи не будуть національною меншиною

Лубінець вважає, що русини - це різновид української національності
Ексклюзив
Нардеп пояснив, чому росини ніколи не будуть національною меншиною
Дмитро Лубінець (фото: УНІАН)
15 Червня 2021, 14:38
читать на русском

В Україні з'явиться державний орган, який буде займатись питаннями національних меншин, зокрема фінансуванням і підтримкою.

Про це народний депутат України Дмитро Лубінець сказав в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA.

Вперше у законопроєкті прописується державний орган, який буде займатись питаннями національних меншин. Це орган створений на підставі рішення Кабінету міністрів - Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (створена ще у 2019 році - ред.), але на нашу точку зору цей орган повинен бути прописаний на законодавчому рівні, - зазначив він.

За його словами, в цього органу з’являється фінансування, відповідно і можливість фінансування різних програм підтримки національних меншин.

Наступне - при цьому органі з’являється консультаційно-дорадчий орган з представників національних меншин, який в тому числі спостерігатиме за тим, як розподіляється та використовується бюджет програм підтримки, - додав Лубінець.

Нардеп також розповів, чому росини ніколи не будуть національною меншиною.

Ми виходимо з того, що є дуже багато теоретичних та історичних досліджень, які доказують, що русини - це різновид української національності. Мова схожа, традиції схожі, тобто це етнос в структурі України. Це не національна меншина, - пояснив він.

Нагадаємо, що 9 березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Верховним комісаром ОБСЄ у справах нацменшин Кайратом Абдрахмановим, під час якої обговорили питання національних меншин в Україні.

Читайте також

1