В Україні досі немає стратегії повернення та реінтеграції окупованих територій - нардеп

Лубінець вважає, що Верховна Рада одним законом нічого не змінить
Ексклюзив
В Україні досі немає стратегії повернення та реінтеграції окупованих територій - нардеп
Дмитро Лубінець (фото: УНІАН)
15 Червня 2021, 14:26
читать на русском

В Україні досі немає стратегії повернення та реінтеграції окупованих територій у вигляді якогось оформленого документа.

Про це в інтерв'ю Парламент.UA розповів народний депутат України, голова парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець.

Стратегії у вигляді якогось оформленого документа досі немає. Але з’явились люди, які розуміють, що для цього потрібно робити. Принаймні, їм так здається. Тому деякі зміни за півтора року, які я очолюю комітет, є, - сказав він.

Лубінець вважає, що запитання, чому за півтора року держава так і не спромоглась виробити цю стратегію, чи оформити її у якийсь документ, потрібно задати до центральних органів виконавчої влади. Оскільки, на його думку, від парламенту залежить одне з найбільш ключових питань, але не основне.

Ми повинні ухвалити закони, які, в тому числі стануть передумовою повернення цих територій - так званий закон про перехідне правосуддя. Закон, який буде розповідати людям, які зараз проживають на тимчасово окупованих територіях, що буде з ними: чи будуть вони підпадати під будь-яку відповідальність, чи буде розповсюджуватись амністія, і якщо буде, то на кого, чи буде вона розповсюджуватись на тих, хто взяв до рук зброю; яким чином ми будемо повертатись до мирного життя та яким чином ми повернемо контроль над кордоном. Ось такий законопроєкт ми повинні затвердити, - сказав він.

За його словами, Верховна Рада одним законом нічого не змінить. Водночас всі повинні розуміти, що єдина інституція, яка повністю бачить усю проблематику - це Офіс президента та особисто президент.

Нагадаємо, що переселенцям до 2023 року мають виплатити повністю компенсації за зруйноване на Донбасі житло.

Читайте також