Нардепи просять зменшити зарплати працівникам апарату Ради, бо "не вистачає коштів на помічників"

Нардепи занепокоєні тим, що не мають грошей найняти собі помічників через високі зарплати держслужбовців апарату Ради
Головне
Нардепи просять зменшити зарплати працівникам апарату Ради, бо "не вистачає коштів на помічників"
Верховна Рада України, голосування (фото: УНІАН)
15 Червня 2024, 16:46
читать на русском

Народні депутати збирають підписи під проєктом постанови, якою скорочують видатки на апарат Верховної Ради. Кошти планують перерозподілити на оплату праці помічникам нардепів.

Про це повідомляє громадська ініціатива «Голка» з посиланням на парламентарів.

Зарплати керівників Секретаріатів Верховної Ради у 2022 році

Зарплати керівників Секретаріатів Верховної Ради у 2022 році, фото: «Голка»

«У часи «регіоналів» десятки помічників нардепів були для того, щоб охоронці нардепів і їхня свита мала «корочку» аби розв'язувати їхні питання. Зараз же ми маємо час, коли країні треба якісна законотворчість. А за якісну роботу треба платити. Не може бути так, щоб нардеп думав, де йому взяти кошти бодай на роботу 2-3 помічників. Ну і є дійсно несправедливість, коли десятки людей у відділах апарату Ради мають такі високі зарплати, а парламентарі мають думати, де взяти кошти на оплату помічників, які мають допомагати писати закони», – заявила вона.

Цьогоріч збалансувати систему оплати праці уряд вирішив через рядок у держбюджеті-2024 та урядову постанову. Верховна Рада наприкінці року захистила у прикінцевих положеннях свій апарат: умови оплати праці держслужбовців, які визначено іншими положеннями, не застосовуються під час визначення оплати праці держслужбовців апарату Верховної Ради. І це прописували у проєкті держбюджету поправками зокрема спікер Руслан Стефанчук і віцеспікер Олександр Корнієнко.

Як зазначила нардепка Галина Третьякова, за законом у кожного нардепа може бути 31 помічник, однак на їх утримання виділено 70 тис. грн на місяць.

1