Нардепи ухвалили Закон про особливості надання електронних публічних послуг

"За" проголосували 238 депутатів
Головне
Нардепи ухвалили Закон про особливості надання електронних публічних послуг
Електронні послуги (Фото: Business insider)
15 Липня 2021, 19:18
читать на русском

Верховна Рада України ухвалила закон №5495, яким передбачається цифровізація усіх публічних послуг.

Про це йдеться на порталі Верховної Ради.

Основними положеннями закону є наступні:

  • якщо Закон для отримання послуги вимагає подання документів та/або інформації, що міститься в національних електронних інформаційних ресурсах, такі документи/інформація не подаються, а надавач послуги самостійно отримує таку інформацію;
  • можуть існувати випадки, у яких суб’єкт надання послуги не може надавати електронні публічні послуги; перелік таких випадків затверджує КМУ.

Нині в Україні вже понад 70 онлайн-послуг доступні для українців на порталі Дія. Це реєстрація бізнесу, оформлення допомоги по безробіттю та інші.

З впровадженням "paperless" перелік держпослуг істотно збільшиться. Якщо раніше ми могли зацифрувати близько 15 послуг за пів року, то тепер їх буде кілька десятків. Держоргани не зможуть вимагати від людини інформацію, яка вже є про нього в реєстрах.

Працюємо над перекладом цілого пакету сервісів в онлайн, які скоро будуть доступні в Дії. Подати заяву про шлюб, записатися в чергу в дитячий сад, отримати довідку про місце навчання, призначення пенсії або субсидії і т. Д. Можна буде в кілька кліків. До 2024 року плануємо зацифрувати 100% послуг, - прокоментував ухвалення закону міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Нагадаємо, 17 червня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5495 про особливості надання електронних публічних послуг.

Читайте також наш матеріалДодаток "Дія": які послуги у смартфоні пропонує держава та як їх отримати.

Читайте також