Нардепи з "Голосу" та "Слуги народу" хочуть дозволити 16-річним українцям балотуватися в мери

Відповідний законопроєкт зареєстрували у парламенті
Нардепи з "Голосу" та "Слуги народу" хочуть дозволити 16-річним українцям балотуватися в мери
Вибори, скриньки та виборець (фото: Парламент UA)
8 Грудня 2021, 17:12
читать на русском

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №6402, який передбачає можливість 16-річних українців балотуватись на місцевих виборах на посаду депутата місцевих рад, мера міста, сільського або селищного голови. Ініціаторами документа стали 12 нардепів від "Голосу", "Слуги народу" та "Довіри".

Про це повідомляє сайт Верховної Ради.

Серед ініціаторів законопроєкту депутати від фракції "Голос" Роман Лозінський, Галина Васильченко, Володимир Цабаль, "Слуги народу" Юрій Камельчук, Олександр Аліксійчук, Георгій Мазурашу, Дмитро Любота, депутат від групи "Довіра" Лариса Білозір.

У законопроєкті також пропонується дозволити 16-річним бути членами партій, підписуватись під електронними петиціями до місцевої влади, засновувати громадські організації.

У пояснювальній записці депутати наводять приклад Австрії, яка дозволяє 16-річним голосувати на виборах, а також Німеччині, де 16-річних допускають до голосування в окремих землях.

Нардепи також посилаються на резолюцію Конгресу місцевої та регіональної влади Ради Європи від жовтня 2015 року, згідно з якою зниження вікового цензу до 16 років у довгостроковій перспективі позитивно впливатиме на явку на виборах.

"Оригінальність" цього законопроєкту в тому, що пропонується дозволити 16-річним балотуватися в мери та депутати, але при цьому голосувати їм буде, як і раніше, заборонено, оскільки у статті 70 Конституції написано, що виборче право громадяни одержують після досягнення 18-річного віку.

Нагадаємо, перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко вважає, що чергові парламентські вибори мають відбутися восени 2023 року.