Нардепи "загубили" уповноважену з питань волонтерської діяльності Пушкарьову: чим займається посадовиця

Волонтери звертають увагу на існування посади-привида – уповноваженого президента з питань волонтерської діяльності, створеної президентом ще в грудні 2019 року
Важливо
Нардепи "загубили" уповноважену з питань волонтерської діяльності Пушкарьову: чим займається посадовиця
22 Листопада 2023, 12:37
читать на русском

В грудні 2019 року президент створив посаду уповноваженого з питань волонтерської діяльності, який має моніторити інтереси волонтерів та подавати пропозиції щодо підтримки відповідної діяльності. На посаду призначили Наталію Пушкарьову, однак вона після повномасштабного вторгнення ніяк себе не проявила.

Про це йдеться у матеріалі "Главкома" "У Відні чи на Печерську? Розшукується уповноважена, яку загубили волонтери".

З приводу бездіяльності Пушкарьової протягом трьох років на сайті президента ще в березні була зареєстрована петиція з вимогою її звільнення. Однак вона не набрала необхідних 25 тис. голосів. З’ясувати, куди ж уповноважена зникла, намагаються й народні депутати – зокрема, Володимир Ар’єв з «Європейської солідарності» направив відповідного листа на ім’я голови Офісу президента Андрія Єрмака.

"Фактично з 1 грудня у нас починається волонтерський армагедон: ніхто, крім великих організацій, не зможе завозити гуманітарну допомогу. Я й поцікавився, а де звіт щодо проведеної роботи уповноваженого президента з питань волонтерської діяльності за період з 2021 року? Де, власне, місце перебування цього уповноваженого? Цей посадовець мав би теоретично захищати волонтерів, але його позиції нема. Хоча було б дуже добре, якби він подав нарешті якийсь голос на захист волонтерів. Мало того, уповноважені президента навіть з електронного декларування виведені, ми про них нічого не знаємо. Тому мені хочеться отримати відповідь від Єрмака…", – зазначив Ар’єв.

Нещодавно волонтерам вдалося домогтися створення у парламенті міжфракційного об’єднання "Підтримка волонтерського руху". Одним з ініціаторів став депутат від "Слуги народу" Георгій Мазурашу, який направив звернення вже прем’єр-міністру Денису Шмигалю.

У ньому нардеп продублював ті ж питання, які викладалися в петиції до президента, і попросив проінформувати, скільки разів та з якою метою Пушкарьова після повномасштабного вторгнення перетинала державний кордон. Державна прикордонна служба та Міністерство внутрішніх справ у своїх листах по суті відмовили Мазурашу в наданні такої інформації.

Після публікації у ЗМІ Пушкарьова раптом знайшлася. Вона вважає, що проти неї запустили хвилю "чорного" піару. За словами Пушкарьової, це роблять ті, хто хоче політизувати волонтерський рух. Уповноважена також додала, що не отримує зарплату в Офісі президента, а також багато волонтерить.

Наталія Пушкарьова стверджує, що передає до Офісу президента всю інформацію, яку отримує. Окрім цього, вона заявила, що не зобов’язана представляти волонтерів на зустрічах з представниками влади щодо нових правил завезення гуманітарки.

"Я представляю дорадчо-консультативний орган, а є головний орган, який відповідає за це, – Міністерство соціальної політики. У нього прописаний функціонал, є штат. Я свою думку висловила і свій маленький дотик зробила. Думку волонтерської спільноти до президента довели. Але президентська вертикаль не є законотворчою – чому у нас вважають, що президентська вертикаль повинна все робити?", – зазначила Пушкарьова.

Щодо відсутності будь-якої інформації у соцмережах уповноважена заявила, що "поважає субординацію", і "її позиція не має озвучуватися окремо від позиції Офісу президента». Крім того, Пушкарьова загадково відповіла на підозри волонтерів та депутатів щодо перебування у Відні: "Відень – дуже гарне місто. Є ще Берлін – теж гарне місто. Але зараз я на Печерську у центральному шпиталі".

Пушкарьова також закликала "не розхитувати" і так складну ситуацію в країні та не "паплюжити і політизувати волонтерську допомогу".

Читайте також

1