НАТО не може гарантувати Україні безпеку, якщо нападе Росія - Столтенберг

Україна є лише партнером Альянсу
Головне
НАТО не може гарантувати Україні безпеку, якщо нападе Росія - Столтенберг
Йенс Столтенберг (фото: elmundo.es)
30 Листопада 2021, 17:47
читать на русском

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний Альянс не може гарантувати Україні безпеку, оскільки вона не є його членом. Але Україні пообіцяли політичну та практичну підтримку.

Так генсек Альянсу відповів журналістам у Ризі на запитання, як НАТО буде реагувати, якщо загостриться ситуація з військами Росії на кордоні з Україною.

Я думаю, що важливо робити різницю між союзниками по НАТО і партнером, Україною. Союзникам НАТО ми гарантуємо захист у рамках п'ятої статті статуту Альянсу, і ми захищатимемо всіх союзників. А Україна - це партнер. Це партнер, якого ми високо цінуємо, ми надаємо їй політичну та практичну підтримку, - сказав Столтенберг.

Нагадаємо, останнім часом шириться інформація, що Росія стягує війська до українських кордонів. Зокрема, начальник Головного управління розвідки міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що Росія сконцентрувала на кордоні з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців. Він каже, що це може свідчити про підготовку Росії до наступу вже цієї зими.

У Росії спростовують інформацію щодо намірів здійснити вторгнення в Україну. Однак Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про нарощування Росією окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

Читайте також

1