Названий середній розмір субсидії в Україні

Отримувачі субсидій сплачують в середньому 10% своїх доходів за ЖКП
Названий середній розмір субсидії в Україні
10 Березня 2021, 16:20
читать на русском

Субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримує близько трьох мільйонів домогосподарств.

Середній розмір субсидії у лютому 2021 року склав 1 483 гривні. Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики на своїй сторінці у Фейсбуці.

Середній відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги становить близько 10% сукупного доходу домогосподарств-отримувачів субсидій.

Серед усіх отримувачів житлової субсидії близько 40% становлять домогосподарства з середньомісячним доходом на одну особу, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму, ще майже 40% - домогосподарства з доходом на одну особу від одного до півтора прожиткових мінімумів на одну особу в розрахунку на місяць, 17 % - з доходом від півтора до двох прожиткових мінімумів.

При цьому, середній відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги по Україні становить менш як 10% сукупного доходу сім’ї, яка отримує субсидію.

Читайте також

При зростанні цін і тарифів на послуги розмір обов’язкового платежу не змінюється, оскільки залежить від доходу, а розмір субсидії - збільшується, - зазначили у відомстві.


Контекст. Від 1 січня 2021 року в Україні змінилася процедура призначення субсидій тим громадянам, які раніше їх не отримували. Звертатися можна дистанційно або до місцевих громад. Розмір обов’язкової частини оплати за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу.

Водночас виконувач обов'язків міністра енергетики України Юрій Вітренко заявив, що субсидії згубно впливають на людську психіку, бо їх отримання змушує людей відчувати себе бідними.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що субсидій на компенсацію вартості комунальних послуг вистачить для всіх, хто їх потребує.

1