Не було симптомів: у МОЗ розповіли, скільки хворих на COVID-19 не допустили в потяги

Після їхньої поїздки інфікованих могло стати в десятки разів більше
Не було симптомів: у МОЗ розповіли, скільки хворих на COVID-19 не допустили в потяги
Вакцинація на вокзалі Фото: facebook.com/i.kuzin.moz
21 Жовтня 2021, 18:53
читать на русском

Пункти швидкого тестування на COVID-19 для пасажирів без документа про щеплення відкрили на залізничних вокзалах у 10 містах України. Це допомогло виявити коронавірусну інфекцію у десятка людей.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін у Facebook.

За його словами, за першу половину доби відкриття таких пунктів вдалось виявити 18 хворих на COVID-19. Загалом провели 500 експрес-тестів.

Після їхньої поїздки інфікованих могло стати в десятки разів більше, залежно від того, в якому саме потязі мали прямувати пасажири та як довго тривала б їх подорож, - зазначив санлікар.

Кузін наголосив, що наразі в Україні активно циркулює штам "Дельта", швидкість поширення якого у кілька разів вища, ніж у базового штаму. При цьому люди, у яких немає симптомів, можуть інфікувати інших.

Пункт експрес-тестування на COVID-19 в Україні

Пункт експрес-тестування на COVID-19 в Україні Фото: facebook.com/i.kuzin.moz

Як повідомили в Укрзалізниці, за цей же час у дев’яти пунктах вакцинації, розташованих на залізничних вокзалах, вдалось вже зробити понад 200 щеплень. Зробити щеплення проти COVID-19 можна на вокзалах у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі, Коростені та Ніжині. Одразу після вакцинації вам видадуть документ про одну дозу вакцини (форма 063-О), який можна пред’явити для подорожей.

Посадка на поїзд Укрзалізниці на вокзалі Фото: Посадка на поїзд Укрзалізниці на вокзалі

Посадка на поїзд Укрзалізниці на вокзалі Фото: t.me/UkrzalInfo/756

Також 18 пасажирів не допустили до поїздок, оскільки в них не було ні документу про щеплення, ні негативного результату тестування.

Можливість пройти експрес-тестування на коронавірусну хворобу стала доступною також залізничних вокзалах Києва, Львова, Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Мукачево, Кривого Рогу, Вінниці та Полтави, - зазначив Кузін.

Посадка на поїзд Укрзалізниці на вокзалі

Посадка на поїзд Укрзалізниці на вокзалі Фото: t.me/UkrzalInfo/756

Нагадаємо, з 21 жовтня в Україні змінилися правила перевезень пасажирів під час карантинних обмежень. Тепер посадка у поїзди далекого сполучення можлива лише за умови наявності у пасажирів сертифікату про вакцинацію (паперового або в додатку "Дія"), або документу про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19, або негативного результату ПЛР чи експрес-тесту на COVID-19, що мають бути зроблені не більше ніж за 72 години до посадки в поїзд.

Читайте більше про це у нашому матеріалі: Нові правила перевезень: як працюватиме весь громадський транспорт в Україні

1