Нові правила перевезень: як працюватиме весь громадський транспорт в Україні

Від українців вимагатимуть або паспорта вакцинації або негативного ПЛР-тесту
Ексклюзив
Нові правила перевезень: як працюватиме весь громадський транспорт в Україні
Громадський транспорт фото: КМДА
21 Жовтня 2021, 11:15
читать на русском

В Україні з 21 жовтня почнуть діяти нові правила пасажирських перевезень на час карантину, який введуть через зростання кількості хворих та ушпиталених з коронавірусом. Це означає, що без COVID-сертифіката та негативного ПЛР-тесту українці не зможу вільно переміщатись між областями.

Нові правила для перевезення пасажирів – вимушений крок для стримування поширення коронавірусної хвороби, щоб зберегти життя та здоров’я громадян. Тому наявність як у водіїв, так і у пасажирів документів, які б підтверджували їх COVID-безпечність, є необхідною умовою для регулярних та нерегулярних перевезень у будь-якому виді транспорту, – пояснив міністр охорони здоров’я (Віктор Ляшко - досьє).

Журналісти Парламент.UA проаналізували, як працюватиме громадський транспорт та який документів вимагатимуть у маршрутках, поїздах та літаках.

Як буде здійснюватися проїзд у міжрегіональних автобусах та маршрутках

За даними МОЗ, для користування міжрегіональним транспортом у регіонах із жовтим, оранжевим та червоним рівнем епіднебезпеки потрібно буде мати один із вказаних документів:

  • оформлений на порталі "Дія" або в однойменному додатку "жовтий" чи "зелений" міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації;
    іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення;
  • міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення. Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті щеплення закладу охорони здоров'я, або в сімейного лікаря;
  • негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз.

Відповідальність за наявність у всіх водіїв зазначених документів несе перевізник.

Відповідні правила не будуть застосовуватись до міських та внутрішньообласних перевезень.

Автобус для перевезення фото: УНІАН

Які правила перевезення у поїзді

Залізничні перевезення у далекому сполученні (денні, нічні та швидкісні поїзди) на "жовтому" та "червоному" рівнях будуть дозволені пасажирам за умови наявності:

  • документа про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19;
  • документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації (міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат про вакцинацію проти COVID-19);
  • негативного результату ПЛР-тесту або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години (станом на час посадки).

Паспорт вакцинації може бути або паперовий, або згенерований у застосунку "Дія". Для пасажирів віком до 18 років наявність вищевказаних документів не вимагається.

Якщо пасажир має протипоказання до вакцинації, йому слід робити ПЛР або експрес-тест.

Крім цього, у випадку відсутності вищезазначених документів провідник або стюард має право не допустити пасажира до поїздки.

Як зазначили у пресслужбі Укрзалізниці, у провідників будуть зразки, за якими вони будуть звіряти надані пасажирами документи. У разі недотримання пасажирами правил перевезення поїзна бригада зобов’язана повідомити правоохоронні органи.

Перевірка наявності документів згідно з посиленими правилами перевезень у регіонах зі значним поширенням COVID-19 буде відбуватися стюардами при посадці.

Поїзд

Поїзд Фото: Укрзалізниця

Яких документів вимагатимуть у літаках

Авіаційні перевезення в межах країни також діятимуть згідно з новими правилами. Зокрема, авіаперельоти будуть дозволені за умови наявності в екіпажу авіатранспорту та пасажирів одного із цих документів:

  • що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів "жовтого" рівня епідемічної небезпеки;
  • міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);
  • негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Якщо перевезення здійснюються за кордон, то, відповідно, треба орієнтуватись на правила кожної країни. Одні члени ЄС вимагають ковід-паспорта, іншим достатньо негативного ПЛР-тесту.

літак

Літак Фото: Офіс президента

Чи працюватиме громадський транспорт під час локдауну

Як повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, для регіонів червоного рівня повноваження щодо встановлення обмежень в громадському транспорті покладено на регіональні комісії ТЕБ та НС. Проте, повністю скасовувати транспорт уряд не збирається.

Обласні комісії можуть приймати рішення про призупинення транспорту або обмеження його роботи на рівні області. Але поки що мова про закриття чи про обмеження руху транспорту не йде. Під час минулих локдаунів деякі обласні державні адміністрації та комісії пробували впроваджувати такі заходи – вони не показують свою ефективність,- сказав він.

За словами Кузіна, повне скасування неможливе, тому що від цього залежать інфраструктурні питання, робота об'єктів критичної інфраструктури на рівні областей.

Повне закриття транспорту в деяких областях відбувалося, однак абсолютно логічно запровадити натомість більш жорсткі епідемічні та профілактичні вимоги до автотранспортного засобу. Це контроль за використанням масок, дезінфекція самого транспорту, провітрювання та відсутність скупчення як на місцях очікування, так і в самому транспорті. Внаслідок впровадження таких заходів можна забезпечити безпечні умови перевезення пасажирів, - розповів лікар.

Крім цього, перший заступник голови КМДА Микола Поворозник вважає, що при закритті транспорту від українців вимагатимуть електронних перепусток.

Що стосується обмежень, ми вже анонсували, якщо будемо закривати транспорт, ми будемо вводити електронні перепустки. На сьогодні вже близько тисячі заяв від підприємств, які повинні працювати як критична інфраструктура. Але це буде дуже важкий крок, я сподіваюся, що кількість вакцинації, проведеної в місті, досить велика і обмежувальні заходи дадуть можливість не закривати транспорт, - додав він.

нові тролейбуси

На маршрути в Києві вийдуть 15 нових сучасних тролейбусів Фото: КМДА

1