Neuralink Ілона Маска отримала дозвіл на випробування мозкових чипів на людях

На думку Маска, нейрочіпи можуть вилікувати ряд захворювань, серед яких ожиріння, аутизм, депресія, шизофренія та інші
Neuralink Ілона Маска отримала дозвіл на випробування мозкових чипів на людях
26 Травня 2023, 19:41
читать на русском

Компанія Ілона Маска Neuralink отримала "зелене світло" від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) на тестування мозкових імплантів на людях.

Про це пише Reuters.

"Схвалення FDA є важливим першим кроком, який одного дня дозволить нашій технології допомогти багатьом людям", - відзначили в Neuralink.

Компанія відзначила, що наразі не набирає учасників й планує розкрити більше деталей дослідження найближчим часом.

На думку Ілона Маска, нейрочіпи можуть вилікувати ряд захворювань, серед яких ожиріння, аутизм, депресія, шизофренія та інші. Ба більше, торік мільярдер був настільки впевнений в безпеці технології, що заявив про готовність імплантувати її своїм дітям.

Neuralink звернулась за схваленням FDA лише на початку 2022 року, однак агентство відхилило заявку компанії. Управління вказало на низку проблем, які необхідно було вирішити, перш ніж давати дозвіл на випробування на людях. Проблеми, зі свого боку, стосувались:

  • літієвої батареї пристрою;
  • можливості міграції дротів імплантату в мозку;
  • безпечного вилучення пристрою без пошкодження мозкової тканини.

Також були випадки коли компанія потрапляла в скандали. Наприклад, торік розпочалось розслідування проти Neuralink через інформацію про загибель щонайменше 1,5 тисячі тварин під час випробувань імплантів.

Нагадаємо, пів року тому мільярдер Ілон Маск анонсував перше випробування мозкового чіпа на людині. Нейротехнологічна компанія Neuralink, яка йому належить, планує це здійснити у червні 2023

Раніше Ілон Маск показав, як мавпа грає у відеогру завдяки такому чіпу, а тепер став на крок ближче до перших тестів на людях.

Читайте також