Нова команда Головкома Сирського: хто в ній буде і чого чекати на фронті

Станом на зараз вже відомо, що на керівні посади в армії розглядають бригадних генералів Андрія Гнатова, Михайла Драпатого, Ігоря Скибюка та полковників Павла Паліссу і Вадима Сухаревського.
Головне
Нова команда Головкома Сирського: хто в ній буде і чого чекати на фронті
Олександр Сирський
9 Лютого 2024, 11:36
читать на русском

У четвер, 8 лютого, увечері президент Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ, генерала Валерія Залужного. За словами глави держави, з цього дня до роботи приступить нова команда на чолі з екскомандувачем Сухопутних військ ЗСУ Олександром Сирським.

Які зміни може принести з собою новопризначене керівництво і якими ризиками супроводжуватиметься масштабна кадрова перестановка в армії під час війни, пише видання Телеграф.

Станом на зараз вже відомо, що на керівні посади в армії розглядають бригадних генералів Андрія Гнатова, Михайла Драпатого, Ігоря Скибюка та полковників Павла Паліссу і Вадима Сухаревського.

За словами військового експерта Михайла Жирохова, попри брак досвіду керування великими угрупованнями, ці військові цілком можуть стати потужним осердям нової команди на чолі з генерал-полковником Сирським.

Андрій Гнатов – екскомандир 36-ї бригади, Михайло Драпатий – бригадний генерал, який починав ще 2014 року з-під кордону, колишній командир 58-ї мотопіхотної бригади. Ігор Скибюк – командир 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, зараз заступник командувача Десантно-штурмових військ. Павло Паліса – командир 93-ї механізованої бригади, Вадим Сухаревський – це взагалі легенда. Він починав воювати ще зі Слов'янська у 2014-му. Зараз він у 59-й мотопіхотній бригаді, – каже експерт в коментарі "Телеграфу".

Крім того, Михайло Жирохов зазначає: серед названих президентом прізвищ є мінімум дві людини з "команди" Залужного – Євген Мойсюк (екскомандувач Десантно-штурмових військ у 2019-2021 рр.) і Михайло Забродський (генерал-лейтенант, командувач Десантно-штурмових військ 2015-2019 р., ексзаступник Валерія Залужного).

Враховуючи це, очікувати чогось кардинально нового у підході командування до ведення війни, як і погіршення ситуації на фронті саме у зв'язку з кадровою перестановкою, не варто, вважає експерт.

 Звісно, будуть зміни командування бригад, на рівні оперативно-тактичних угруповань, але я не думаю, що будуть різати "по живому". Щодо змін у тактиці і загальних підходах, прогнозувати складно, адже ця команда воювала разом із Валерієм Залужним з 2014-го року – протягом останніх 10 років. Це не найгірші кандидати, які могли б бути, – зазначає Михайло Жирохов.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, минулого тижня президент Володимир Зеленський зустрівся з Головнокомандувачем Збройних Сил України Валерієм Залужним, щоб особисто обговорити питання його відставки. Глава держави запропонував головному написати рапорт на звільнення, проте не запропонував іншу значиму посаду, яку той міг би обійняти.

Читайте також

1