Нові послуги у "Дії": шеринг техпаспорту, довідка про несудимість та прописка онлайн

Українці онлайн зможуть змінити місце проживання
Головне
Нові послуги у "Дії": шеринг техпаспорту, довідка про несудимість та прописка онлайн
Портал “Дія” прописка онлайн Фото: скріншот з презентації нових послуг
8 Лютого 2022, 13:40
читать на русском

Міністерство цифрової трансформації презентувало нові послуги, які будуть доступні українцям у додатку та на порталі "Дія".

Очільник відомства Михайло Федоров під час Diia Sаmmit в Києві розповів, як впроваджується цифрова реформа в країні.

За його словами, у застосунку та на порталі "Дії" з'явилися функції шерингу техпаспорту, зміни місця проживання та отримання довідки про несудимість. Також презентовано послугу "Грошова допомога для ВПО" та "Дозвіл на будівництво".

Зміна місця реєстрації

Федоров зазначив, що зміна місця реєстрації — це дуже складна послуга, яка передбачає багато різних інтеграцій:

Українці зможуть змінити своє місце проживання просто в кілька кліків у своєму телефоні або на порталі "Дія". Без відвідувань ЦНАПів, військкоматів та тижнів очікувань.

За його словами (досьє Федорова) українцям треба вказати адресу, за якою планують проживати, на порталі або в застосунку "Дія" та отримати підтвердження від власника житла.

У Мінцифрі пояснили, що тепер територіальні громади будуть вести реєстри виключно в електронній формі.

Нові послуги у Дії Фото: https://t.me/zedigital/1012

Довідка про несудимість:

Раніше цей документ отримували в сервісних центрах МВС, або онлайн. Однак треба було витратити багато часу.

Тепер достатньо зайти в "Дію", обрати тип довідки та підставу для її отримання, вказати дані про себе та відправити заявку. Щойно довідка буде готова, користувач отримає повідомлення.  Передбачається, що усі замовлені довідки будуть доступні для перегляду та завантаження в "Дії".

Як розповів під час презентації міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, це одна з найпопулярніших послуг, яка потрібна для військкоматів, щоб влаштуватися на роботу, для усиновлення. Щорічно такі довідки отримує майже мільйон українців.

Нові послуги у Дії Фото: https://t.me/zedigital/1012

Шеринг техпаспорта (послуга Належний користувач)

У декілька кліків за допомогою QR-коду користувач може поділитися техпаспортом у застосунку з будь-якою людиною. Заява подається швидко та обробляється до 10 хвилин.

Міністр Монастирський зазначив, що власники авто можуть "поділитися" техпаспортом у застосунку з будь-якою людиною, у якої встановлена "Дія".

Таким чином особи, з якими ви ділитесь QR кодом стають належними користувачами та мають право на користування вашим авто та нестимуть відповідальність за порушення ПДР, - зазначив він.

Довідково: Належний користувач – це фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить.

Нові послуги у Дії Фото: https://t.me/zedigital/1012

Грошова допомога для ВПО

Відтепер у "Дії" можна продовжити та припинити грошову допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Зазначається, що функція передбачає продовження та припинення грошової допомоги ВПО. Тепер замість того, щоб ходити до чиновників та приносити стоси паперів, можна за кілька хвилин отримати послугу на порталі "Дія".

Нові послуги у Дії Фото: https://t.me/zedigital/1012

Дозвіл на будівництво

Раніше послугу можна було отримати на порталі "Дія", але чекати на розгляд треба було 10 робочих днів. Відтепер вона надається автоматично, а результат замовник отримує одразу.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов розповів на Diia Summit, що ця послуга - ще один крок у боротьбі з корупцією у сфері будівництва. За його словами, тепер держава не зможе ухвалювати таких рішень. Система сама оброблятиме запити.

Нові послуги у Дії Фото: https://t.me/zedigital/1012

Нагадаємо, президент Зеленський під час Diia Sаmmit в Києві анонсував послугу єСмартфон. Пенсіонери 60+ із зеленим ковідним сертифікатом отримають від держави смартфони з пільговим тарифом на інтернет-послуги.

Читайте також

1