Новий вид коронавірусу виявили у кажанів у Великій Британії

Поки невідомо, чи може він передаватися людям
Новий вид коронавірусу виявили у кажанів у Великій Британії
Кажан (фото: Pexels)
21 Липня 2021, 06:12
читать на русском

Коронавірус, пов’язаний з вірусом, який спричиняє COVID-19 у людей, був виявлений у підковоподібних кажанів у Великій Британії.

Про це повідомляє Phys.org із посиланням на нове дослідження Університету Східної Англії, ZSL (Лондонське зоологічне товариство) та Public Health England (PHE).

Наразі немає жодних доказів того, що цей новий вірус передавався людям або що він міг би в майбутньому стати заразним, якщо він мутуватиме.

Дослідники UEA зібрали зразки фекалій у більш ніж 50 кажанів в Сомерсеті, Глостерширі й Уельсі та направили їх на вірусний аналіз до центру громадського здоров'я.

Секвенування геному виявило новий коронавірус в одному зі зразків кажанів, який команда назвала "RhGB01".

Це перший випадок, коли сарбековірус (пов’язаний з ГРВІ коронавірус) був виявлений у підковоподібного кажана у Великій Британії.

Дослідницька група стверджує, що ці кажани напевно переносили вірус дуже довго. Важливо, що цей новий вірус навряд чи буде представляти прямий ризик для людини, якщо він не мутує. Мутація може статися, якщо людина, інфікована COVID-19, передає вірус інфікованому кажану. Тому будь-хто, хто контактує з кажанами або їх послідом, наприклад, ті, хто займається спелеологією або захистом від кажанів, повинен носити відповідні захисні речі, - кажуть дослідники.

Вони попередили, що будь-яка летюча миша, у якої є коронавірус, подібний до ГРВІ, може виступати як "плавильний горщик для мутації вірусу". Отже, якщо кажан із зараженою RhGB01 інфекцією заразиться SARS-CoV-2, ці віруси гібридизуються, і новий з’явиться вірус, що зможе заразити людей.

Дослідники наголосили, що їхні висновки не повинні призвести до страху та до переслідування кажанів - вони не становлять жодної загрози.

Читайте також наш матеріал: Дослідники ВООЗ спростували міфи лабораторної та кажанячої природи коронавірусу

Читайте також

1