ОАСК зробив заяву щодо законопроєкту Зеленського про ліквідацію суду

Текст проєкту закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва поки не відомий
Головне
ОАСК зробив заяву щодо законопроєкту Зеленського про ліквідацію суду
Суд (фото: ВАКС / Facebook)
13 Квітня 2021, 19:07
читать на русском

Окружний адміністративний суд міста Києва оприлюднив заяву щодо внесеного до Верховної ради президентом Зеленським законопроєкту про ліквідацію установи.

Заяву опублікували на сайті ОАСК.

У суді зокрема повідомили, що там продовжують працювати в штатному режимі, адже наразі в провадженні суду перебуває майже 45 тис. справ і матеріалів, які "самі себе не розглянуть". Це справи, які стосуються нарахування пенсій та інших соцвиплат, оскарження рішень податкових органів чи розпоряджень уряду про об’єднання тергромад, оскарження рівня прожиткового мінімуму чи змін до правил реєстрації місця проживання.

У суді наголосили, що низький рівень довіри до інституції, на думку установи, зумовлений саме негативними публікаціями у ЗМІ, а не роботою суду.

Головною причиною, чому  діяльність Окружного адміністративного суду міста Києва в новинах висвітлювалась негативно та критикувалась посадовими особами, було і залишається те, що в ОАСК є особливі повноваження, а саме - розгляд справ щодо центральних органів виконавчої влади, вважають в ОАСК.

Цілком очевидно, вирішення справ, що мали політичне забарвлення, резонувало у суспільстві, оскільки завжди в спорі є сторона, яка не задоволена рішенням. Натомість більшість таких справ була переглянута як апеляційним, так і Верховним Судом. Резонансні рішення залишались в силі, що свідчить про правильний підхід до вирішення тих чи інших спорів, - йдеться у заяві.

У суді вважають, що їхня ліквідація – це "відробка" грантів нинішньою владою, а не крок до судової реформи.

Нова судова реформа, яку наразі намагаються нав’язати Україні, аналогічно готується не в Україні. І вона спрямована не на створення незалежної судової влади в Україні, а для підпорядкування її антиконституційному зовнішньому управлінню. На питаннях судової реформи щорічно паразитують особи, що споживають грантові кошти, та які, очевидно, не зацікавлені в стабільній та якісній роботі судової влади, - підкреслили в ОАСК.

Читайте також

Насамкінець в суді зауважили, що судді Окружного адміністративного суду міста Києва в своїй діяльності завжди дотримуються закону, з повагою ставляться Конституції України та її приписів, а тому, у випадку голосування за проєкт закону та його підписання, будуть діяти в чіткій відповідності до приписів Конституції України та профільного законодавства.


Контекст. 13 квітня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" як невідкладний.

Представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський розповів, що суддям ОАСК запропонують перейти до нового окружного суду, юрисдикція якого поширюватиметься на Київ та Київську область. Якщо хтось відмовиться, їх можуть звільнити.

Голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк вважає, що Зеленський вирішивши внести законопроєкт про ліквідацію суду, оскільки піддався на провокації окремих активістів.

1