Обстановка розпалюється: Азербайджан вимагає повної демілітаризації Нагірного Карабаху

Азербайджан оголосив про проведення в Нагірному Карабасі операції "Відплата"
Обстановка розпалюється: Азербайджан вимагає повної демілітаризації Нагірного Карабаху
Нагірний Карабах / Фото з Telegram
3 Серпня 2022, 19:39
читать на русском

Азербайджан оголосив про проведення в Нагірному Карабасі операції "Відплата", а також вимагає повної демілітаризації Нагірного Карабаху.

Про це заявили у Міністерстві оборони Азербайджану, додавши, що було взято кілька висот і завдано удару з повітря по військовій частині в населеному пункті Верхній Оратаг (Нагірний Карабах).

В результаті була знищена і поранена жива сила вірменських збройних формувань, а також знищені кілька гаубиць Д-30, військові транспортні засоби та велика кількість боєприпасів, - повідомили у відомстві.

Один з азербайджанських солдатів загинув в результаті вірменського обстрілу Нагірного Карабаху. В результаті Азербайджан оголосив про проведення в Нагірному Карабасі операції "Відплата".

Азербайджан офіційно зажадав повної демілітаризації Нагірного Карабаху. Окрім того, їм потрібно повне виведення вірменських військ і роззброєння незаконних формувань.

На карабаський інцидент відреагував і Єреван. У заяві МЗС Вірменії йдеться про те, що збройні сили Азербайджану порушили угоду лідерів Вірменії, Росії та Азербайджану про припинення вогню в зоні нагірно-карабахського конфлікту в тристоронній декларації від 9 листопада 2020 року.

Була здійснена агресія, внаслідок якої є загиблі та поранені. Попри вжиті вірменською стороною кроки щодо досягнення стабільності та миру в регіоні, Азербайджан продовжує планомірну політику тероризму населення Нагірного Карабаху, піддаючи Нагірний Карабах етнічному чищенню та повзучій окупації, – заявило вірменське МЗС.

Крім цього, у Нагірному Карабаху від 3 серпня оголошено часткову військову мобілізацію. Обстановка в регіоні знову починає розпалюватися.


Нагадаємо, що суперечка між Баку і Єреваном навколо приналежності Нагірного Карабаху тривала з лютого 1988 року. Тоді регіон оголосив про вихід зі складу Азербайджанської РСР. Під час збройного конфлікту 1992-1994 років Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і сімома прилеглими до нього районами. Росія, США і Франція є співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка займається питанням врегулювання конфлікту.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі почалися військові зіткнення. Влада невизнаної республіки заявила про артилерійський обстріл з боку Азербайджану і про жертви серед мирного населення.

Опозиція Вірменії вважає прем'єр-міністра Вірменії Ніколя Пашиняна винним у програші Азербайджану у війні за Нагірний Карабах. У країні проходили численні мітинги противників і прихильників нинішнього керівника уряду Вірменії. А 25 квітня 2021 року Пашинян подав у відставку.

У ніч на 28 липня 2021 року на кордоні Вірменії та Азербайджану сталася стрілянина. Країни звинуватили один одного в провокаціях на північно-східному напрямку кордону. Троє вірменських військових загинули, ще двоє поранені.

Більше про мирний договір між двома сторонами конфлікту читайте у нашому матеріалі"Вірменія та Азербайджан припинили війну у Нагірному Карабаху, а виграла Росія"

Читайте також

1