Офіс генпрокурора закінчив досудове слідство у справі ексначальника СБУ Харківщини Дудіна

Колишній керівник СБУ в Харківській області Роман Дудін намагався захопити владу в регіоні у перший день війни 24 лютого
Офіс генпрокурора закінчив досудове слідство у справі ексначальника СБУ Харківщини Дудіна
Роман Дудін Фото: https://www.facebook.com
20 Березня 2023, 20:41
читать на русском

В Україні судитимуть екскерівника Управління Служби безпеки України у Харківській області Романа Дудіна, який пішов на співпрацю з окупантами на початку повномасштабного вторгнення.

У повідомленні Офісу генерального прокурора прізвище колишнього керівника не називається, але саме Дудін на початку повномасштабного вторгнення очолював УСБУ у Харківській області.

"За процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора завершено досудове розслідування стосовно екскерівника Управління СБУ в Харківській області за фактами вчинення державної зради, самовільного залишення військової частини або місця служби та непокори (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 402 КК України)", - йдеться в повідомленні.

Слідчі встановили, що Дудін, володіючи інформацією про проведення 24 лютого 2022 року збройними силами РФ наступальної операції на території України, вчиняв незаконні дії, спрямовані на проведення підривної діяльності проти України з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці.

"Він був переконаний в успішності операції держави-агресора та розраховував на поблажливе ставлення до себе зі сторони окупаційної влади РФ", - зазначають в Офісі генпрокурора.

Слідство встановило, що екскерівник Управління СБУ в області вчиняв дії для усунення голови Харківської обласної державної (військової) адміністрації від виконання обов’язків з метою перешкоджання здійснення ним необхідних заходів правового режиму воєнного стану та спроби захоплення влади в регіоні.

Також зазначається, що він дискредитував чинну владу Харкова та області, висвітлюючи в ЗМІ з метою дестабілізації ситуації в області, перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління сил безпеки та сил оборони.

Крім того, колишній посадовець умисно не забезпечив виконання покладених на УСБУ в Харківській області завдань та віддав наказ особовому складу управління покинути місце несення служби – адміністративне приміщення та територію Харкова. Він умисно створив умови для здачі ворогові наявних на зберіганні в адміністративній будівлі УСБУ в Харківській області зброї, бойових припасів, засобів забезпечення бойових дій, засобів індивідуального захисту військовослужбовців та самовільно залишив місце несення служби без поважних причин.

Нагадаємо, що суд узяв під варту без визначення альтернативи у вигляді застави колишнього начальника управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна.

Раніше йому було повідомлено про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407 КК України).

Читайте також

1