Ексочільник СБУ Харківщини Дудін хотів захопити владу в перші дні війни

Ситуацію вдалося врегулювати тільки після дзвінка Зеленського
Головне
Ексочільник СБУ Харківщини Дудін хотів захопити владу в перші дні війни
Роман Дудін Фото: https://www.facebook.com
28 Січня 2023, 10:26
читать на русском

Колишній керівник СБУ в Харківській області Роман Дудін намагався захопити владу в регіоні у перший день війни 24 лютого. А коли це не вийшло, то втік з міста, заливши відчиненою будівлю СБУ, де зберігалася зброя.

Про це розповів у своєму інтерв’ю "Суспільному" Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Зокрема він пригадав, як Дудін наказав співробітникам СБУ затримали губернатора та мера Харкова і тільки втручання Президента не дозволило залишити місто без керівництва у критичний момент.

Синєгубов допускає, що це була спланована провокація, котра може свідчити про російський слід.

"Ця спроба захоплення влади і відсторонення керівництва області та міста від виконання своїх обов’язків. Вона явно не на користь обороноздатності. Думаю, нехай люди самі роблять висновки, на чию користь це було зроблено", – розповів Олег Синєгубов.

Ситуацію вдалося врегулювати тільки після дзвінка Зеленського: той наказав Дудіну звільнити приміщення.

Але попри наступ ворога екскерівник обласного СБУ взагалі залишив Харків, нікого не попередивши про свої дії. Виявилося, що в ніч з 24 на 25 лютого будівля СБУ в центрі міста спорожніла, ворота у двір відчинені, а другий поверх завалений зброєю.

"Цього оборонця Харкова та області 24 лютого його вже не було ні у місті, ні в області. Другий поверх (управління СБУ, - ред) повністю завалений боєкомлектом – автомати, снаряди, патрони, снаряди до РПГ, гранатометів і все інше. Ворота у двір відчинені, двері у будівлю СБУ – відчинені. Керівник ГУ НП каже (під час телефонного дзвінка Дудіду, - ред): "Що із боєкомплектом робити?". Пролунало: "А роби з ним, що хочеш", – згадує Синєгубов.

Нагадаємо, що суд узяв під варту без визначення альтернативи у вигляді застави колишнього начальника управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна.

Раніше йому було повідомлено про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407 КК України).

Читайте також

1