Затримання Дудіна: у генпрокуратурі повідомили подробиці справи

Екскерівника СБУ на Харківщині звинуватили у державній зраді
Важливо
Затримання Дудіна: у генпрокуратурі повідомили подробиці справи
Роман Дудін Фото: https://www.facebook.com
12 Вересня 2022, 14:02
читать на русском

У Генпрокуратурі повідомили подробиці затримання колишнього керівника управління СБУ у Харківській області Романа Дудіна.

У повідомленні Офісу генпрокурора зазначається, що йому повідомлено про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407 КК України).

За даними слідства, від першого дня війни начальник управління СБ в Харківській області "за власною ініціативою почав діяти на шкоду обороноздатності та державній безпеці України":

Підозрюваний перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління сил безпеки та сил оборони і не здійснював функцій та завдань, покладених на УСБУ в області щодо захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності України. Також він вчинив багатоетапні дії, направлені на усунення Голови Харківської обласної військової адміністрації від виконання обов’язків.

Окрім того, Дудіна звинуватили, що будучи у підпорядкуванні командувача угруповання військ "Харків", він самовільно залишив місце служби та незаконно перебував за межами Харківської області.

Підозрюваний усунувся від виконання бойових розпоряджень командувача та виконання завдань, пов’язаних з організацією контррозвідувальної і контрдиверсійної діяльності УСБУ в Харківській області, а також участі цього підрозділу в обороні м. Харкова у складі сил угруповання військ "Харків".

Нагадаємо, що 29 травня президент України Володимир Зеленський звільнив Дудіна з посади глави Управління СБУ у Харківській області. Тоді глава держави сказав, що посадовець "не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто". Інформацію щодо Дудіна перевіряло ДБР.

Сам глава Харківського обласного управління СБУ Роман Дудін вважає несправедливим таке рішення і згоден на поліграф, щоб спростувати звинувачення на його адресу. Також Дудін пояснив, чому його затримали - він вважає це політичним замовленням. 

Читайте також наш матеріал: Звільнення та службові перевірки: що відбувається в СБУ й ОГП та хто тепер ними керує