Офшори Порошенка: ДБР просить правової допомоги з-за кордону

Для розслідування провадження відносно Порошенка ДБР знадобилася допомога
Офшори Порошенка: ДБР просить правової допомоги з-за кордону
Фото: з відкритих джерел
2 Листопада 2020, 13:32
читать на русском

Слідчі ДБР звертаються за міжнародною правовою допомогою для розслідування провадження відносно п’ятого президента України Петра Порошенко у справі "офшорів Віргінських островів".

Про це повідомляється на сайті Державного бюро розслідувань.

Слідчі Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування за фактом вчинення п’ятим президентом України у 2014 році умисних дій, спрямованих на відкриття компанії в юрисдикції Британських Віргінських Островів, - заявив в.о. директора ДБР Олексій Сухачов.

Читайте також

Як повідомили у держбюро, за даними досудового розслідування, зазначені дії були вчинені за допомогою кіпрської та панамської юридичних фірм, а відповідна компанія зареєстрована на Британських Віргінських островах. При цьому, єдиним її бенефіціарним власником вказаний особисто п’ятий президент України (Петро Порошенко - досьє) (під час реєстрації наданий його паспорт та вказана його київська адреса).

У реєстраційних документах було зазначено, що компанія виконуватиме роль холдингового підприємства для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації, засновником якої є п’ятий президент України, а джерелом коштів для неї мають бути доходи від комерційної діяльності, - йдеться у повідомленні.

Таким чином, зазначають у ДБР, у вказаних діях вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 212, 209 КК України.

Для отримання необхідної інформації у рамках кримінального провадження Державне бюро розслідувань звернулося до Офісу генерального прокурора за міжнародною правовою допомогою з міжнародними запитами до компетентних органів Британських Віргінських островів, Республіки Панама та Республіки Кіпр.

Читайте також

Нагадаємо, у 2016 році журналісти знайшли у президента України Петра Порошенка незадекларовану офшорну компанію, яка була створена для переведення кондитерського бізнесу в юрисдикцію Британських Віргінських островів.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Слідство.інфо", яке спирається на документи панамської юрфірми Mossack Fonseca, що були злиті анонімним джерелом німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.

1