Офшори Зеленського та гроші Коломойського: що відомо про фінансові афери "кварталівців"

Головне
У Зеленського та його команди є офшорні фірми
Головне
4 Жовтня, 11:16 940

Понад 600 журналістів працювали над даними, які отримали назву Pandora Papers, про офшорні компанії та рахунки світових лідерів, чиновників та королівських родин. Вивчення файлів організував Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ).

Слідство.інфо оприлюднило відео про те, чи володіє президент України Володимир Зеленський та інші представники владної верхівки.

Згідно з розслідуванням журналістів, у Зеленського та його команди є офшорні фірми, які від 2012 року отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Це відбувалося у період, коли студія "Квартал 95" почала співпрацювати з телеканалом "1+1". При цьому Коломойський виступив ніби спонсором компаній президента.

Водночас того ж 2012 року було зареєстровано членами "Кварталу" понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. Серед них — досі невідома фірма Maltex Multicapital Corp, яка була порівну поділена між фірмами Зеленського, братів Сергія Шефіра та Бориса Шефіра, а також сценариста та режисера продуктів студії "Квартал 95" Андрія Яковлева.

Цікаво, що номінальним власником Maltex Multicapital є чинний голова СБУ Іван Баканов. Він підписав документ, який фіксує відносини між номінальним та реальним власником компанії, так звану "трастову декларацію". Згідно з розслідуванням журналістів, як внесок до статутного капіталу було сплачено формально 40 мільйонів доларів.

Крім того, у відмиванні грошей з ПриватБанку підозрюють офшорні компанії, які, можливо, переказували кошти "кварталівцям". Співвласником цього банку раніше був Коломойський.

За даними "Слідства.Інфо", переказ грошей відбувався через кіпрську філію ПриватБанку. А в Pandora Papers було виявлено, що принаймні одна з компаній очільників "Квартал 95" мала рахунок у цьому банку, "тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей".

При цьому ФБР вважає, що сам Коломойський придбав нерухомість у США за кошти ПриватБанку. Самі кошти банку, які пройшли через офшори, могли опинитись у ключових осіб з "95 кварталу".

Нагадаємо, що 9 лютого 2021 року українські олігархи Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов подали позов проти США з вимогою відшкодувати їм 23 млн доларів за конфіскацію комерційної нерухомості в Кентуккі і Далласі.

Раніше Мін'юст США 6 серпня подав два цивільних позови про конфіскацію майна в Окружний суд Південного округу Флориди, стверджуючи, що комерційна нерухомість в Луїсвіллі (Кентуккі) і Далласі (Техас) була придбана з використанням незаконно привласнених з "ПриватБанку" коштів і підлягає конфіскації на підставі про порушення федерального законодавства про відмивання грошей.

Ексвласників "ПриватБанку" Коломойського і Боголюбова (досьє Геннадія Боголюбова) звинувачують в тому, що вони відмивали злочинні доходи через банківські рахунки підставних компаній, перш за все у кіпрському відділенні "ПриватБанку".

Читайте також