Офшори Зеленського та гроші Коломойського: що відомо про фінансові афери "кварталівців"

У Зеленського та його команди є офшорні фірми
Головне
Офшори Зеленського та гроші Коломойського: що відомо про фінансові афери "кварталівців"
Президент України Володимир Зеленський фото: УНІАН
4 Жовтня 2021, 11:16
читать на русском

Понад 600 журналістів працювали над даними, які отримали назву Pandora Papers, про офшорні компанії та рахунки світових лідерів, чиновників та королівських родин. Вивчення файлів організував Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ).

Слідство.інфо оприлюднило відео про те, чи володіє президент України Володимир Зеленський та інші представники владної верхівки.

Згідно з розслідуванням журналістів, у Зеленського та його команди є офшорні фірми, які від 2012 року отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Це відбувалося у період, коли студія "Квартал 95" почала співпрацювати з телеканалом "1+1". При цьому Коломойський виступив ніби спонсором компаній президента.

Водночас того ж 2012 року було зареєстровано членами "Кварталу" понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. Серед них — досі невідома фірма Maltex Multicapital Corp, яка була порівну поділена між фірмами Зеленського, братів Сергія Шефіра та Бориса Шефіра, а також сценариста та режисера продуктів студії "Квартал 95" Андрія Яковлева.

Цікаво, що номінальним власником Maltex Multicapital є чинний голова СБУ Іван Баканов. Він підписав документ, який фіксує відносини між номінальним та реальним власником компанії, так звану "трастову декларацію". Згідно з розслідуванням журналістів, як внесок до статутного капіталу було сплачено формально 40 мільйонів доларів.

Крім того, у відмиванні грошей з ПриватБанку підозрюють офшорні компанії, які, можливо, переказували кошти "кварталівцям". Співвласником цього банку раніше був Коломойський.

За даними "Слідства.Інфо", переказ грошей відбувався через кіпрську філію ПриватБанку. А в Pandora Papers було виявлено, що принаймні одна з компаній очільників "Квартал 95" мала рахунок у цьому банку, "тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей".

При цьому ФБР вважає, що сам Коломойський придбав нерухомість у США за кошти ПриватБанку. Самі кошти банку, які пройшли через офшори, могли опинитись у ключових осіб з "95 кварталу".

Нагадаємо, що 9 лютого 2021 року українські олігархи Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов подали позов проти США з вимогою відшкодувати їм 23 млн доларів за конфіскацію комерційної нерухомості в Кентуккі і Далласі.

Раніше Мін'юст США 6 серпня подав два цивільних позови про конфіскацію майна в Окружний суд Південного округу Флориди, стверджуючи, що комерційна нерухомість в Луїсвіллі (Кентуккі) і Далласі (Техас) була придбана з використанням незаконно привласнених з "ПриватБанку" коштів і підлягає конфіскації на підставі про порушення федерального законодавства про відмивання грошей.

Ексвласників "ПриватБанку" Коломойського і Боголюбова (досьє Геннадія Боголюбова) звинувачують в тому, що вони відмивали злочинні доходи через банківські рахунки підставних компаній, перш за все у кіпрському відділенні "ПриватБанку".

Читайте також