Ахметов не вважає себе олігархом, а Коломойський "морально готовий"

Жоден з олігархів не готовий позбуватися своїх бізнесів та медіаактивів
Ахметов не вважає себе олігархом, а Коломойський "морально готовий"
Ігор Коломойський (фото: УНІАН)
4 Червня 2021, 11:16
читать на русском

Найбагатша людина України Рінат Ахметов не вважає себе олігархом та дивується такому визнанню.

Про це повідомила речниця Ахметова Анна Терехова у коментарі Радіо Свобода.

Рінат Леонідович олігархом себе не вважає і був би здивований, якби його визнали таким. Ахметов – найбільший український інвестор. Компанія SCM вже понад 20 років інвестує в Україну, і є найбільшим роботодавцем та платником податків, - сказала вона.

Терехова розповіла, що майже 200 тисяч співробітників наразі працює на підприємствах SCM, позаторік було сплачено близько 60 млрд грн податків. Вона не враховувала благодійні програми Фонду Ріната Ахметова.

За словами речниці, усі активи Ахметова (зокрема і ЗМІ) "придбані законним шляхом і працюють прозоро".

Наші ЗМІ завжди були незалежним бізнесом з власною редакційною політикою, - наголосила Терехова.

Читайте також

Ігор Коломойський, який є одним з найбагатших в Україні, заявив, що "морально готовий" потрапити до реєстру олігархів, але б йому не хотілось бути там одному та бути в ньому "білою вороною".

Морально я готовий потрапити до реєстру олігархів. Не хотілося б, звісно, бути "білою вороною" і опинитись одному в цьому реєстрі. Але я, за великим рахунком, вже звик, що мене де-факто називають олігархом. Тому яка вже різниця? Тепер ще й офіційно в реєстр внесуть. Костюм пошию і нашию на нього зірку "Олігарх", - зазначив Коломойський у коментарі Радіо Свобода.

За його словами, така його позиція буде актуальною лише у тому випадку, якщо законопроєкт ухвалять у тій редакції, що є зараз.

Якщо наслідки будуть лише такі, які прописані у нинішній версії законопроєкту, то я не бачу нічого страшного, якщо буду в реєстрі олігархів. Але моє нинішнє "готовий" не поширюється на наступні редакції. Я не як юний піонер, я не завжди готовий, - наголосив Коломойський.

Водночас олігарх щодо можливості позбутися своїх бізнесів або медіаактивів заявив, що "нічого продавати під дулом пістолета не збирається", але готовий звітувати про свої доходи.

Будемо робити все по закону. От як тільки закон ухвалять, так і будемо виконувати. А що? Ну, є ось купа інших законів і ми ж якось за законом стараємось жити. Те що написано, те і робимо. Тобто виходити за правове поле ми не плануємо, - підсумував Коломойський.


Контекст. Законопроєкт про олігархів, ініціатором якого виступив президент України Володимир Зеленський, 2 червня внесли до Верховної Ради України.

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) визначатиме, хто в Україні є олігархом. Олігархом є фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб`єкта господарювання, який контролює природну монополію або бізнес, що займає монопольне становище на одному з ринків протягом мінімум року;
  • загальна вартість активів перевищує 2,19 млрд грн або близько 80 млн доларів.

Також передбачається створення реєстру олігархів.

Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що в законопроєкті про олігархів існує конфлікт інтересів.

Читайте також