Оголошено перший обвинувальний вирок ексберкутівцям у "справі Майдану"

Двох колишніх правоохоронців засудили до трьох років в'язниці
Головне
Оголошено перший обвинувальний вирок ексберкутівцям у "справі Майдану"
Суд над беркутівцями Фото: Євгенія Закревська
14 Червня 2021, 14:42
читать на русском

Шевченківський суд Києва оголосив перший обвинувальний вирок у справах про розгін протестувальників на Майдані у 2013 році.

Колишніх беркутівців Віктора Ейсмонта і Володимира Мохоню засудили до трьох років позбавлення волі. Про це повідомила адвокатка у справах Майдану Євгенія Закревська у Фейсбуці.

Шевченківський суд (суддя Володимир Бугіль) оголосив вирок у справі беркутівців Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоню щодо подій розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Суд визнав їх винними у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинене групою осіб, що супроводжувалось насильством або погрозою застосування насильства (ч.1 ст. 28 ч.2 ст. 365 ККУ), - йдеться у повідомленні.

Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь засуджені до трьох років позбавлення волі із забороною обіймати посади в правоохоронних органах на 3 роки.

Також суд визнав Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоню винними у перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні, але звільнив від відбування покарання у зв'язку із закінченням строку давності.

Окрім того, суд повністю задовольнив цивільний позов Максима Федяя до Віктора Ейсмонта і Володимира Мохоні, а також до управління Нацполіції у Києві про відшкодування моральної шкоди у розмірі 400 тисяч гривень.

У вироку суду зазначено, що ексберкутівці затримали потерпілого Максима Федяя біля стели на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року. Пізніше вони склали на нього рапорт про адміністративне правопорушення, куди внесли неправдиві відомості.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Святошинський районний суд Києва відмовився помістити під домашній арешт колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут" Олександра Маринченко та Сергія Тамтуру. Їх звинувачують у причетності до вбивства 48 активістів Євромайдану.

Читайте також

1