Організатори "спеціального голосування" за закон про олігархів обдурили колег - Разумков

Голова ВР назвав два варіанти, як виправити юридичні колізії в законі про деолігархізацію
Головне
Організатори "спеціального голосування" за закон про олігархів обдурили колег - Разумков
Дмитро Разумков (Фото: Верховна Рада України)
29 Вересня 2021, 09:40
читать на русском

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков заявив, що закон про олігархів був ухвалений в парламенті з порушенням кількох статтей Регламенту ВР.

Про це він заявив в етері телеканалу "Наш".

За його словами, усунути неузгодженості, які наразі наявні в законі про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (реєстр. №5599), можна двома способами.

Це може бути вето президента, що дозволить повернути документ до Верховної Ради з пропозиціями. Або закон може бути підписаний, і після цього в нього можуть бути внесені зміни, - сказав він.

Разумков наголосив, що саме використання "спеціальної" процедури до закону щодо олігархів стало причиною юридичних колізій в документі.

За його словами, що застосування такої процедури під час розгляду питання суперечило закону.

Була застосована незрозуміла для мене процедура, оскільки вона протирічить іншим статтям Регламенту Верховної Ради України, - наголосив він.

Спікер вважає, що організатори такого процесу навмисне ввели в оману своїх колег.

Оскільки ті, хто запропонував цю процедуру та ті, хто ставив її на голосування, самі за неї не проголосували, - сказав він.

Нагадаємо, 23 вересня народні обранці проголосували в цілому законопроєкт про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№ 5599).

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу" запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Згодом голова ВР заявив, що в ухваленому документі виникла юридична колізія, а саме: депутати врахували одночасно три правки, які суперечать одна одній. Зокрема, щодо того органу, який визначатиме, хто в Україні є олігархом - РНБО чи НАЗК.

Читайте також наш матеріал: Боротьба Зеленського з олігархами починається: що очікує на законопроєкт №5599

Читайте також

1