Паша Мерседес збудував свій будинок у Києві на землі, яку незаконно відібрав у попереднього власника - розслідування

Загальна площа "скромного" особняка складає 545 кв. м, а житлова – 104. Ділянка митрополита – 10 соток, її ціна – щонайменше мільйон
Головне
Паша Мерседес збудував свій будинок у Києві на землі, яку незаконно відібрав у попереднього власника - розслідування
4 Квітня 2023, 17:49
читать на русском

Колишній настоятель Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) отримав ділянку в Печерському районі Києва, на якій розташований його будинок, де проходив нещодавно обшук, внаслідок нечесних махінацій та обману законного власника.

Про це пише у своєму розслідуванні видання Obozrevatel.

Ще з 1913 року ділянкою володіла родина Береговенків. Під час Другої світової їхній будинок було зруйновано, а частина сім'ї загинула, однак однорічний Віктор із матір’ю вижили та з часом відбудували житло.

Після смерті всіх рідних у 1987 році Віктор став єдиним спадкоємцем і власником всього домоволодіння, що підтверджується рішенням суду від 21 листопада 1987 року та свідоцтвом про право на спадщину.

1998 року Віктор Береговенко звернувся до Печерської держадміністрації, щоб приватизувати земельну ділянку, але зіткнувся з несподіваними труднощами – від нього вимагали все нові і нові документи, а в 2000 році будинок підпалили і він згорів.

Згодом з'ясувалося, що майже за рік до цього Київрада віддала його ділянку у володіння …  митрополиту Київському та всієї України Володимиру та наміснику Києво-Печерської лаври, на той час єпископу, Павлу.

Як зазначає видання, рішення Київради від грудня 1999 року про виділення кожному з отців по 0,10 га кожному на вул. Землянській датоване тим самим днем, коли нотаріус видав Віктору Береговенку свідоцтво про право на спадщину, за яким чоловіку належить усе домоволодіння.

І хоча у серпні 2001 року Печерський суд задовольнив позов Береговенка до Київради та визнав недійсним виділення священнослужителям чужої землі, Київрада оскаржила це рішення у Верховному Суді і той повернув справу на повторний розгляд. А через рік Печерський суд Києва виніс рішення уже на користь "отців". Причому засідання відбувалося у закритому режимі.

"Після отримання виконавчого листа з суду митрополит Володимир (Сабодан) та настоятель Лаври (Лебідь) на фактично відібраній у літнього киянина землі розпочали будівництво своїх особняків", - зазначає видання.

Попри те, що Береговенко продовжував домагатися права на свою землю, міліцію закидали скаргами про нібито незаконні дії Віктора Береговенка. За словами колишніх правоохоронців, це робилося навмисно, щоби остаточно  забрати в нього землю.

Судові тяжби тривали аж до 2007 року – і в результаті літній киянин залишився ні з чим. Наступного року Лебідь став депутатом Київради від проросійської Партії регіонів і питання остаточно закрили.

Згідно з чинними даними Реєстру прав власності на нерухоме майно, будинок на вулиці Землянській, 10а належить безпосередньо митрополиту Павлу. Загальна площа "скромного" особняка складає 545 кв. м, а житлова – 104. Ділянка митрополита – 10 соток, її ціна – щонайменше мільйон.

Водночас видання зазначає, що ще два будинки митрополита Павла розташовані у селі Вороньків Бориспільського району. Один – це величезний майновий комплекс на вулиці Українській, другий будинок – на вулиці Молодіжній. Саме в ньому за рішенням суду і має перебувати під домашнім арештом митрополит. Умови в цьому будинку Лебідь вважає для себе "неналежними", про що і заявив під час обрання запобіжного заходу. І хоча митрополит у суді заявив, що був там востаннє у 2009 році, за даними Реєстру, свідоцтво про право власності на цей будинок Лебідь отримав у 2011 році.

Нагадаємо, ченцям і вірянам Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою, із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври, бо комісія оцінює збереження культурних цінностей. 29 березня ченці УПЦ МП мали повністю виїхати з лаври.

Намісник Лаври митрополит Павло заявив, що вони не планують цього робити і подають позов проти національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Він також відкрито погрожував президенту України Володимиру Зеленському, а міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка назвав "одержимим диявольським збісненням".

Увечері 29 березня сайт УПЦ МП повідомив, що Господарський суд Києва відкрив провадження по справі за позовом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) до Нацзаповідника "Києво-Печерська лавра" з приводу розірвання договору оренди з боку заповідника.

Як відомо, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" не планує продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Причиною розірвання договору про безоплатне користування майном вказано рішення РНБО, висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Мінкульту.

Як відзначило керівництво заповідника, УПЦ було запропоновано надати список осіб для включення до складу комісії з прийняття-передання державного майна.

Раніше повідомлялося, що міністерство культури України рекомендувало не продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Трапезної церкви для УПЦ Московського патріархату.

Також в Україні відкрили кримінальні провадження проти священнослужителів Лаври, які належать до УПЦ МП і під час війни прославляли під час молебнів росію. Під час обшуків у Лаврі СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та "сумнівних" громадян рф під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

1