Пашинян пояснив, чому погодився на мир з Азербайджаном

Вірменія хотіла уберегти великі міста від руйнувань
Пашинян пояснив, чому погодився на мир з Азербайджаном
Нікол Пашинян (фото: Nikol Pashinyan / Նիկոլ Փաշինյան / Facebook)
11 Листопада 2020, 12:36
читать на русском

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян ще раз розповів, чому погодився підписати угоду про перемир'я у Нагірному Карабасі, яка викликала хвилю протесту серед громадян.

Про це він повідомив у чергове відеозвернення у Facebook.

Такий вчинок Пашинян пояснив тим, що хотів уникнути військового колапсу та зберегти великі міста, які могли бути зруйновані в результаті військових дій з Азербайджаном.

Якщо б тривали бойові дії, то була дуже велика ймовірність того, що впали б Степанакерт, Мартуни, Аскеран. Згодом тисячі наших солдатів могли б опинитися в оточенні, тобто стався б колапс. Ми були змушені підписати цю угоду, - сказав він.

Раніше Пашинян заявляв, що підписав "важке для свого народу рішення" щодо закінчення війни в Нагірному Карабасі. А у попередньому відеозверненні прем'єр Вірменії заявив, що іншого виходу у країни не було, при цьому додав, що не може назвати всі причини підписання договору. Також вибачився перед рідними та близькими загиблих — за те, що не зміг продовжити їхню справу на належному рівні.

Читайте також

Як відомо, 27 вересня на лінії зіткнення в Нагірному Карабасі почалися військові зіткнення. Влада невизнаної республіки заявили про артилерійський обстріл з боку Азербайджану і про жертви серед мирного населення.

Суперечка між Баку і Єреваном навколо приналежності Нагірного Карабаху триває з лютого 1988 року. Тоді регіон оголосив про вихід зі складу Азербайджанської РСР. Під час збройного конфлікту 1992-1994 років Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і сімома прилеглими до нього районами. Росія, США і Франція є співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка займається питанням врегулювання конфлікту. 

Нагадаємо, що влада Азербайджану, Вірменії та Росії підписали угоду про припинення війни в Нагірному Карабасі. Туди направлено 1960 російських миротворців.

Президент Вірменії Армен Саркісян заявив, що дізнався з преси про те, що президенти Росії та Азербайджану підписали заява про припинення війни в Нагірному Карабасі.

10 листопада у столиці Вірменії почалися акції протестів.

Читайте більше в нашому матеріалі: "Вірменія і Азербайджан припинили війну у Нагірному Карабаху, а виграла Росія"

1