Пенсію проіндексували, а виплат немає: коли гроші надійдуть на рахунки українців

Очікується, що перші виплати проіндексованих пенсій надійдуть у червні
Головне
Пенсію проіндексували, а виплат немає: коли гроші надійдуть на рахунки українців
Гроші, пенсія, заощадження (Фото: pexels)
8 Квітня 2024, 16:38
читать на русском

В Україні у березні провели індексацію пенсій. У квітні для деяких категорій пенсіонерів також зроблять перерахунок пенсійних виплат. Але саме цього місяця суми виплат для них не зростуть. Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, чому так відбувається.

"Вже анонсовано, що на початку квітня, повинен відбутися перерахунок пенсій для громадян, які продовжують працювати. Але по факту цього перерахунку з 1 квітня 2024 року не буде. Тобто, він буде, але пізніше. Перерахунок зроблять скоріш всього в травні. А у червні зроблять доплату за квітень і травень. І цей перерахунок стосується не всіх громадян", — пояснив експерт.

Це відбувається тому, що звітність у Пенсійний фонд раніше подавалась щомісячно, а тепер щоквартально. Таким чином, даних про сплату внесків за січень, лютий, березень та квітень 2024 року у Пенсійному фонді ще немає, тож неможливо визначити хто має право на перерахунок.

"Тому коли звіти за квартал надійдуть у квітні, все це порахують і у травні приймуть рішення. Перерахують вже по факту у червні", – пояснив він.

Коробкін зазначив, що офіційно в Україні знаходяться приблизно 2,6 мільйона працюючих пенсіонерів. А перерахунок торкнеться приблизно  600 тисяч. Також він нагадав, що перерахунок не завжди призводить до підвищення пенсії.

"Перерахували, додали стаж, основний розмір пенсії трохи збільшився, а загальний розмір пенсії з усіма доплатами і "дотяжками" все одно не перевищує попередній розмір пенсії. І також в середньому таке зростання пенсії не дуже велике", — сказав Коробкін.

Також він нагадав, що це не фіксована доплата. Перерахунок індивідуальний.

"У першу чергу додається стаж, іноді можуть зробити перерахунок пенсій по заробітній платі, якщо це вигідно. Якщо зарплата була більшою останні два роки і якщо це вплине за коефіцієнт заробітної плати", – пояснив він.

Також експерт зауважив, що раніше для проведення перерахунку потрібно було подати заяву. Зараз навіть якщо людина не буде подавати заяву, ПФУ все одно зробить перерахунок.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні відбулася індексація пенсій, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим віковим категоріям пенсіонерів. Загалом завдяки індексації для понад 10 млн громадян з 1 березня пенсії підвищаться на 8%.

Читайте також

1