Перед вбивством Рябчук їздив до Росії : у ДБР назвали три версії трагедії на Південмаші

В Артема Рябчука підозрюють психічний розлад
Головне
Перед вбивством Рябчук їздив до Росії : у ДБР назвали три версії трагедії на Південмаші
Затримання Рябчука Артема, який розстріляв солдатів у Дніпрі Фото: npu.gov.ua
9 Лютого 2022, 14:06
читать на русском

Державне бюро розслідувань назвало можливі причини масового вбивства нацгвардійцем Артемом Рябчуком своїх товаришів по службі.

У пресслужбі ДБР зазначили, що слідчі розглядають три версії трагедії на Південному машинобудівному заводі.

Зокрема директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов зазначив, що основною версією слідства є "вчинення підозрюваним злочину через нестатутні відносини".

Також слідчі розглядають версію вчинення злочину у зв’язку із психічним захворюванням підозрюваного, його перебуванням у фізіологічному афекті. Третя – вчинення злочину за дорученням іноземних спецслужб, недержавних організацій, приватних осіб з метою дискредитації системи правоохоронних органів в Україні, дестабілізації правопорядку в країні тощо, - йдеться у повідомленні.

У ДБР повідомили, що Рябчук відвідував Російську Федерацію у 2019 році, де він перебував два тижні.

Наразі Рябчуку загрожує покарання за п'ятьма статтями ККУ:

  • навмисне вбивство двох або більше осіб (п. 1 ч. 2 ст. 115 ККУ);
  • дезертирство зі зброєю (ч. 3 ст. 408 ККУ);
  • викрадення військовослужбовцем зброї та бойових припасів в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 410 ККУ);
  • бездіяльність військової влади в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 426 ККУ);
  • недбале ставлення до військової служби (ч. 3 ст. 425 ККУ).

Також Сухачов розповів, що Рябчук військову службу у частині на Південмаші розпочав наприкінці жовтня 2021 року. Сам він каже, що розстріляв товаришів по службі "на ґрунті неуставних відносин у вигляді психологічного впливу на нього з боку солдатів старшого призову, що почалось з кінця листопада 2021 року та тривало до моменту вчинення злочину".

Зокрема Рябчук розповів, що його цькували, зневажали, змушували виконувати "брудну роботу".

Також підозрюваний пояснив, що безпосередньо під час вчинення злочину він перебував у такому емоційному стані, як затьмарення свідомості, злості, що обмежувало його усвідомлення та звіт тим діям, які він вчиняв. Вказані обставини будуть перевірятись під час проведення психолого-психіатричної експертизи, - розповіли у ДБР.

Рябчук розповів слідчим, що у частині його не били та не гвалтували. Також він на момент злочину не був п'яним.

Директор ДБР зауважив, що 3 лютого 2022 року підозрюваний змінив захисника та подав заяву щодо відмови від всіх показів, наданих в ході досудового розслідування.

Нагадаємо, вночі 27 січня 21-річний нацгвардієць з Одеської області (Рябчук Артемій Юрійович 2001 р. н.) влаштував масову стрілянину з автомата Калашникова на території Південного машинобудівного заводу - він вбив чотирьох військових та одну цивільну особу. Ще п'ятьох людей з пораненнями доправили до лікарні.

Після розстрілу Рябчук втік, однак його вдалося затримати. Артем Рябчук під час затримання у деталях розповів подробиці вбивства. Мотивом вбивці називають "дідівщину".

Читайте також