Переддефолтний стан: Fitch знизило рейтинг України до рівня "С"

Почався процес, подібний дефолту
Головне
Переддефолтний стан: Fitch знизило рейтинг України до рівня "С"
Агентство Fitch Ratings (фото: ЕРА)
23 Липня 2022, 18:38
читать на русском

Одне з провідних рейтингових агентств світу Fitch Ratings знизило рейтинг України до рівня "С".

Про це йдеться на сайті агенції.

Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (IDR) України в іноземній валюті (LTFC) з "CCC" до "C".

Подальше зниження рейтингу до "RD" (обмежений дефолт) вважають ймовірним.

В агентстві зазначають, що наразі почався процес, подібний дефолту:

20 липня уряд України офіційно оголосив про згоду на відстрочку погашення зовнішнього боргу на 24 місяці. Fitch розглядає це як початок процесу обміну проблемного боргу, що відповідає рейтингу "C" як для рейтингу дефолту емітента в іноземній валюті, так і для цінних паперів.

Також у Fitch зазначають, що можливе скорочення української економіки на 33% у 2022 році з незначним відновленням на 4% у 2023 році через триваючу війну, яка обмежує доступ до морських портів і перешкоджає початку будь-якої масштабної реконструкції.

Fitch Ratings наголошує, що наразі в Україні резерви в іноземній валюті впали до 22,8 мільярда доларів США (на кінець червня), тож Fitch прогнозує профіцит рахунку поточних операцій за весь рік у розмірі 2% ВВП із поверненням до дефіциту в 1,6% у 2023 році, що разом із поточним відтоком фінансового рахунку чинитиме подальший тиск на валютні резерви.

Також в агенції припускають, що рівень пролонгації внутрішнього боргу буде трохи нижчим за 100% протягом решти року, чому сприятиме значна ліквідність банківського сектора та контроль над капіталом, який заохочує нерезидентів пролонгувати борг, але це має значний ризик.

Здатність задовольнити надзвичайно великі потреби України у фінансуванні до 2023 року значною мірою залежить від багатосторонньої та двосторонньої підтримки, яка наразі є невизначеною; і ми вважаємо, що реструктуризація боргу є ймовірною умовою продовження зовнішньої підтримки в такому масштабі.

У Fitch прогнозують, що борг загального уряду зросте на 48 процентних пунктів у 2022 році до 92% ВВП і до 103% на кінець 2023 року (без урахування державних гарантій, 8% ВВП за останніми даними).

Існує високий ступінь валютного ризику, оскільки 61% державного боргу деноміновано у валюті, і невизначеність щодо траєкторії боргу в цілому. Додаткові ризики умовних зобов'язань також значно зросли.

Нагадаємо, що учасники групи офіційних кредиторів України, до складу якої входять шість із семи країн G7, вирішили ввести мораторій на обслуговування боргу до кінця 2023 року з можливістю продовження ще на рік.

У Мінфіні кажуть, що відстрочка за боргом допоможе Україні заощадити п'ять млрд доларів, які підуть на соцзахист та грошове забезпечення військових.

Читайте також