Перша в Україні лабораторія робототехніки з'явилась у Рівненській області

Лабораторію оснащено ноутбуками, 3D принтерами, лазерними верстатами та іншими приладами
Перша в Україні лабораторія робототехніки з'явилась у Рівненській області
Перша в Україні лабораторія робототехніки для будівельників (фото: rv.gov.ua)
22 Грудня 2020, 19:51
читать на русском

У Рівненській області запрацювала перша лабораторія робототехніки та мехатроніки нового формату, де навчатимуть будівельників.

Про це повідомила пресслужба Рівненської обласної державної адміністрації.

Зазначається, що на базі Здолбунівського ВПУ залізничного транспорту відкрили лабораторію робототехніки та мехатроніки. Це єдина подібна лабораторія в Україні. Студенти зможуть навчатись на будівельні професії за допомогою сучасних інформаційних технологій.

На створення лабораторії робототехніки та мехатроніки було затрачено понад 2 мільйони гривень з обласного бюджету, а також кошти навчального центру.

Лабораторію оснащено ноутбуками, мультимедійною панеллю, 3D принтерами, лазерними верстатами з програмно-числовим управлінням. А також окулярами віртуальної реальності, дронами, фотоапаратом, відеокамерою, мультиметрами, піріометерами, наборами для лютування, паяльною станцією, наборами для електромонтажних робіт, роботизованими конструкторами.

Директор закладу Руслан Шевчук зазначив, що окуляри віртуальної реальності дають змогу побачити власноруч створені проєкти, приміщення та їх оздоблення. 3D принтери, лазерні верстати з програмно-числовим управлінням надають можливість виготовити деталі, а також отримати навички роботи з обладнанням програмно-числового управління.

Читайте також

Як розповідає начальник обласного управління освіти та науки Петро Коржевський, устаткування дасть можливість побачити власноруч створені проєкти, приміщення та їх оздоблення, віртуально відвідати найрізноманітніші майданчики. А це в рази полегшить роботу будівельників.

Під час навчання студенти матимуть можливість опанувати не лише практичними навичками з професій будівельного напрямку, а також і сучасними інформаційними технологіями, що застосовуються в них, - зазначив Коржевський.

Нагадаємо, у США вчені створили робота на водній основі, який може виконувати різні функції, зокрема переміщувати речі, каталізувати хімічні реакції та навіть танцювати.