Перукарів і таксистів хочуть обкласти новим 6% податком на доходи

Йдеться про спрощені умови для легалізації понад 500 тисяч самозайнятих осіб (кур'єрів, таксистів, майстрів манікюру, перукарів – всього 20 видів діяльності)
Головне
Перукарів і таксистів хочуть обкласти новим 6% податком на доходи
Перукар
23 Жовтня 2023, 17:42
читать на русском

Народні депутати зареєстрували законопроєкт №10166 щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності.

Про це перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Telegram.

За його словами, йдеться про спрощені умови для легалізації понад 500 тисяч самозайнятих осіб (кур'єрів, таксистів, майстрів манікюру, перукарів – всього 20 видів діяльності) та визначення юридичної площини для діяльності онлайн-платформ.

Будьте завжди в курсі: читайте нас у Facebook

Документ має гармонізувати українське законодавство з ЄС. Зокрема, привести податкове законодавство України у відповідність до вимог Директиви про адміністративне співробітництво (DAC7) щодо автоматичного обміну інформацією операторів цифрових платформ.

"Законом буде створено прозоре й зрозуміле регулювання діяльності онлайн-платформ. Адже в одних тільки Uber, Bolt, Uklon, Glovo – понад 300 тис. самозайнятих водіїв та кур'єрів. Цих платформ більше – Kabanchik тощо, їхня кількість зростає", – зазначив Железняк.

Як наголошує нардеп, ухвалення законопроєкту принесе додаткові надходження в бюджет, а також створить можливості "просто сплачувати податки для понад 500 тисяч самозайнятих і зрозумілі умови діяльності "операторів цифрових платформ".

Читайте також

Водночас як переваги для громадян, він назвав спрощення та автоматизацію обліку, а також низький податок – 6% (для цієї категорії самозайнятих не потрібно реєструвати ФОП, наймати бухгалтерів, подавати звітність).

"Звичайно це по бажанню. Хто захоче – залишається на звичній для себе системі, яка діє зараз", – уточнив Железняк.

"Саме завдяки платформам, які надаватимуть податковій дані про доходи таких самозайнятих осіб, буде вирішено одну з найболючіших проблем – облік готівкових надходжень. Це детінізація економіки та суттєвий крок вперед у діджиталізації податків", – пояснив він.

Законопроєкт є результатом тривалої системної роботи й залучення широкого кола експертів, діалогу між державою та бізнесом, взаємодії з банками, учасниками ЕВА, АСС, експертами Економічної платформи та іншими учасниками процесу.

Нагадаємо, у червні Верховна рада ухвалила законопроект №8401, яким внесено зміни до Податкового кодексу. За кілька тижнів його підписав президент Володимир Зеленський.

Згідно з документом, з 1 серпня 2023 року скасовано податкові пільги, а також поновлено перевірки підприємців.

Зокрема, було скасовано пільгову 2%-у ставку. Фізичним особам-підприємцям дозволили самостійно перейти на бажану систему оподаткування. А нових ФОПів, які реєструвалися у 2022 році, автоматично перевели на єдиний податок зі ставкою 5%.

Крім того, І та ІІ групи зобов'язали знову сплачувати єдиний податок, а заборону на штрафи за порушення податкового законодавства також скасували.

Зазначимо, повернення довоєнних податків, штрафів та перевірок є одним із структурних маяків, передбаченим угодою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про програму фінансування на 15,6 млрд доларів.

Читайте також

1