Підліток у Миколаєві створив фейкову "Дію" та продавав підробку

Хлопець встиг створити фейкові додатки для 30 клієнтів
Підліток у Миколаєві створив фейкову "Дію" та продавав підробку
Затримали підлітка, який створив фейковий додаток та підробляв документи Фото: npu.gov.ua
22 Листопада 2021, 15:30
читать на русском

У Миколаєві викрили підлітка, який створив фейковий додаток, схожий на "Дію", та продавав підроблений застосунок.

Як повідомили у поліції, клієнтами неповнолітнього "кіберзлочинця" стали 30 людей. Їх шукають правоохоронці.

15-річний миколаївець на платній основі створював для громадян будь-який документ - від ID-паспорта до Covid-сертифіката... Протиправну діяльність юнака викрили слідчі Миколаївського районного управління поліції та кіберполіцейські Миколаївської області під процесуальним керівництвом окружної прокуратури м. Миколаєва, - йдеться у повідомленні.

Хлопець створював фейкові мобільні додатки, що повністю ззовні копіювали мобільний додаток офіційного Єдиного порталу державних послуг "Дія". Користувачі могли створити собі будь-який документ із представлених в "Дії", на якому генерувався QR-код, але не зчитувався офіційним застосунком.

Коштував фейковий додаток від 250 до 650 гривень.

Підліток працював лише за умови повної передплати на його електронний гаманець одного з платіжних сервісів країни-агресора, з якого потім виводив кошти на картковий рахунок. Після оплати підліток надсилав замовнику архів з програмним забезпеченням, клієнту лише залишалось його інсталювати на власний смартфон, - кажуть у поліції.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361 КК України «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку», санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, у листопаді затримали 17-річного мешканця Харкова, який розробив сайт, аналогічний порталу "Дія".

А наприкінці жовтня кіберполіція викрила розробника фейкового застосунку цифрових послуг "Дія", який був майже ідентичний справжньому додатку. 21-річний мешканець Запорізької області створив програмне забезпечення, яке повністю копіювало дизайн державного застосунку "Дія". З його допомогою користувачі мали змогу створювати підроблені документи.

Згодом у Мінцифрі вирішили "перевиховати" злочинця та влаштували його до себе на "виправні роботи".

Читайте також

1