Після Олімпіади в Токіо був "розбір польотів" в Міністерстві молоді і спорту - нардеп

Політик вважає, що Україна виступила на Іграх набагато успішніше, ніж ми заслуговуємо, як держава
Ексклюзив
Після Олімпіади в Токіо був "розбір польотів" в Міністерстві молоді і спорту - нардеп
Георгій Мазурашу (Фото з особистого архіву нардепа)
22 Вересня 2021, 20:06
читать на русском

Після Олімпійських ігор-2020, які проходили в Токіо, був "розбір польотів" у профільному міністерстві через скандальні заяви чи претензії.

Про це в інтерв'ю Парламент.UA розповів народний депутат України від фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу.

Як відомо, Мазурашу є головою підкомітету з питань фізичної культури та масового спорту Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту.

Після Токіо був "розбір польотів" у профільному міністерстві. Пояснення та аргументація щодо тих скандальних заяв чи претензій з боку спортсменів, як на мене, були достатньо зрозумілі та аргументовані. З легендарним вже колегою Жаном Венсановичем (олімпійським чемпіоном Токіо, нардепом Жаном Беленюком - ред.), думаю, ми ще будемо обговорювати всілякі "нюанси" навколо підготовки та виступів наших спортсменів на Олімпійських іграх у 2021 році. Ціную його, і хотів би, щоби ми допомогли і нашому депутату-чемпіону розібратися в тих питаннях, які він вважав критичними, - сказав він.

За словами нардепа, публічні заяви Беленюка мають мати продовження. А після ретельного аналізу, як вважає Мазурашу, Жан теж розкаже про свої висновки.

На думку Мазурашу, міністерство на чолі з олімпійським чемпіоном Вадимом Гутцайтом зробило майже все можливе, аби в наших реаліях олімпійці могли підготуватися нормально і реалізувати свій потенціал.

Виступила Україна на Іграх набагато успішніше, ніж ми заслуговуємо, як держава. "Щоби ми так жили", як наші виступили на Олімпіаді: 44 місце у неофіційному командному заліку і 16 місце за кількістю медалей. Проте ми можемо повернути собі колишні вищі позиції. Для цього, якщо коротко, держава має реально дотримуватись пріоритетності олімпійського спорту та фізкультурно-оздоровчої діяльності. І матимемо тоді комплексний позитивний ефект. Це теж довга тема, - додав він.

Нагадаємо, що народний депутат від "Слуги народу", олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Жан Беленюк пообіцяв розібратися з відсутністю тренерів окремих спортсменів на Олімпійських іграх-2020 в Токіо.

Депутата обурило, що на шість фехтувальників було сім тренерів, а легкоатлетці Марині Килипко відмовили у праві мати особистого тренера в Токіо.

І це за умови, коли керівництво Міністерства молоді та спорту переконувало нас усіх, що є встановлена квота: на 100% спортсменів, у делегацію можна включати лише 50% персоналу (тренери, лікарі, масажисти, психологи). Очевидно, що для команди фехтувальників керівництво Міністерства зробило виняток. А це вже подвійні стандарти, які неприпустимі, тим більше у спорті, - зазначив він.

Зазначимо, що міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, який заявляв про представництво лише 50% тренерів, є президентом Федерації фехтування України. Саме з цього виду спорту поїхали усі тренери. При цьому у минулому Гутцайт брав участь в Олімпійських іграх у 1992, 1996 та 2000 роках. Він є чемпіоном Барселони 1992 року.

Читайте також

1