Подальшого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не очікується - Шмигаль

Чинні тарифи працюватимуть як мінімум до кінця 2023 року
Головне
Подальшого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не очікується - Шмигаль
Денис Шмигаль / Фото: president.gov.ua
15 Липня 2023, 12:40
читать на русском

В українських регіонів зараз достатньо коштів у бюджетах, тож підвищення тарифів не очікується.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

За словами глави уряду, загальна сума субвенцій регіонам складає 92 млрд гривень. При цьому зараз фіксують суттєвий приріст у доходах місцевих бюджетів.

Як зазначив Шмигаль, за перше півріччя 2023 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло майже 218 млрд гривень, що на 42,5 млрд гривень більше, ніж минулого року.

"Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ уже становили 170 млрд грн. Тобто коштів на місцях достатньо, у тому числі для того, щоб підтримувати власні комунальні підприємства та не підвищувати зараз тарифи", - додав прем'єр.

У Міністерстві енергетики України сподіваються пройти опалювальний сезон з діючим тарифом на електроенергію. Наразі планів знову підіймати вартість для населення немає.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

Галущенко зазначив, що рішення про підвищення тарифів для населення було "важким". "Ми виходили з того, що всі розрахунки показували, що система, ми не зможемо відновитися максимально до наступної зими та провести наймасштабнішу ремонтну кампанію та підтримати генерацію", - заявив міністр.

Міністр повідомив, що навіть після підвищення розмір тарифу є пільговим.

"Тому що сьогодні ринкова ціна, або реальна ціна, як мінімум у два рази більша. У будь-якому разі держава дотує цей тариф і буде його дотувати", - сказав він.

"Це той тариф, який має забезпечити нам виживання", - розповів Галущенко.

Новий тариф буде діяти до 31 грудня 2023 року. "Ми наразі не плануємо чергове якесь збільшення тарифу. Ми дуже сподіваємося, що з цим тарифом пройдемо весь опалювальний сезон", - додав міністр.

Водночас він зазначив, що передбачати щось важко, оскільки минулого року щоденні ракетні атаки на енергосистему почалися 10 жовтня і тривали до 9 березня.

"На сьогодні планів чергового перегляду у нас немає", - сказав Галущенко.

Нагадаємо, Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала своє рішення від 29 червня щодо підвищення тарифів на воду.

Читайте також

1