Подорожчання електроенергії можуть відкласти ще на місяць - нардеп

Передбачається, що тариф буде встановлений єдиний – 2,8 грн за кВт для всіх споживачів
Головне
Подорожчання електроенергії можуть відкласти ще на місяць - нардеп
Електрична лампа (Фото: pexels)
26 Травня 2023, 17:37
читать на русском

Червневе підвищення тарифу на електроенергію для українців може бути відкладене ще на місяць. Проте зростання платіжок є неминучим. Новий тариф, найімовірніше, буде єдиним – на рівні 2,8 грн за кВт*год незалежно від споживання.

Про це заявив заступник голови парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп Олег Семінський ("Слуга народу"), пише Обозреватель.

Наразі українці платять за світло за диференційованим тарифом: 1,44 грн/кВт*год при споживанні до 250 кВт*год на місяць та 1,68 грн за більшого споживання.

"Передбачається, що тариф буде встановлений єдиний – 2,8 грн за кВт для всіх споживачів. Однак моє відчуття, що підвищення тарифу буде відтерміновано ще на місяць, що говорить про те, що уряд ставиться з розумінням і намагається забезпечити максимально плавний перехід на нові умови користування послугою", – зазначив депутат.

Він наголосив, що питання зростання тарифів на світло є для суспільства дуже чутливим. Однак в Україні існує гостра потреба проводити дорогі ремонти енергосистеми, яка постраждала від російських атак. А на цей час тариф не покриває навіть собівартості виробництва струму.

"Як експерт у секторі енергетики, змушений зауважити: підвищення тарифу на електроенергію абсолютно неминуче та необхідним кроком для збереження енергосистеми нашої країни, щоб вистояти наступну зиму, щоб вистояти війну. Необхідно розуміти, що вартість тарифу для побутових споживачів (у разі його підвищення) становитиме лише третина від його собівартості", – наголосив нардеп.

Семінський також наголосив, що після підвищення тарифу залишаться субсидії. Щобільше, через зростання витрат на комуналку кількість субсидіантів може навіть збільшитися. Тому найбіднішим українцям у жодному випадку не доведеться більше платити за комуналку.

Нагадаємо, на даний час Міністерство енергетики не ухвалило рішення щодо нових тарифів на електроенергію для населення. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, спростовуючи інформацію про підвищення цін найближчим часом.

Одночасно в уряді розглядається кілька різних концепцій лібералізації ринку електроенергії. Найрадикальніша з цих концепцій передбачає встановлення ринкових цін. Інші передбачають різноманітні графіки підвищення цін для того, щоб пом’якшити наслідки таких підвищень для споживачів. Однак усі вони передбачають, що так чи інакше, але ціна на світло "підросте" мало не в 4 рази.

Читайте також

1