Половина медиків Харкова відмовилася вакцинуватися через "заяви політиків"

Попередньо мали вакцинувати майже тисячу міських лікарів і медсестер
Половина медиків Харкова відмовилася вакцинуватися через "заяви політиків"
Підготовка до вакцинації (фото: Win McNamee / Getty Images)
2 Березня 2021, 19:30
читать на русском

Майже половина медиків Харкова відмовилася вакцинуватися від коронавірусу через "безпідставні політичні заяви".

Про це заявила заступниця мера Харкова з питань охорони здоровʼя та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, повідомило "Суспільне".

Чиновниця розповіла, що спочатку у списках першочергової вакцинації було 930 людей, проте згодом на вакцинацію погодилися тільки близько 500 харківських медиків. Однією з причин відмов стали безпідставні політичні заяви, вважає заступниця міського голови.

Був список на 930 людей. Потім, коли почалася божевільна кампанія по телеканалах про цю вакцину, виступи політиків, зробили знов з цього політичну іграшку, в нас залишилося трошки більше половини від цього списку. Поки що так. А коли отримаємо вакцину — побачимо, — повідомила Рубан.

За її словами, нині місто замовило для лікарів півтисячі доз індійської вакцини.

Ми замовили 500 доз для першої вакцинації. Чекаємо, поки отримаємо інформацію про те, де їх брати, як їх брати і коли їх брати — нам потрібен нормативний документ від обласного департаменту охорони здоровʼя і методичні рекомендації з використання цієї вакцини, інструкція на цю вакцину і таке інше. Поки що в нас нічого немає, — розповіла чиновниця.

Щеплення від коронавірусу харківським медикам робитиме спеціальна бригада, яка буде на навчанні.


Контекст. В Україну завезли вакцину від коронавірусу виробництва індійського інституту Serum Institut, яка має обмеження по віку до 65 років і яку не випробовували на європейцях. Про це виданню Парламент.UA на умовах анонімності повідомив один з керівників київської лікарні.

Читайте також

Раніше стало відомо, що українські лікарі готові робити щеплення від коронавірусу, але не довіряють індійській вакцині, яку завіз уряд. Деяких лікарів адміністрація змушує вакцинуватися.

Читайте більше у нашому матеріалі: Вакцина є, але якість сумнівна: Україна отримала перші дози COVID-препарату з Індії 

1