Понад 12 тисяч дітей в Україні щороку отримують опіки: як вберегтися

Святкові дні для медиків - це завжди підвищена готовність, особливо у період новорічних та різдвяних свят
Понад 12 тисяч дітей в Україні щороку отримують опіки: як вберегтися
Лікарня, де рятують життя людям, які отримали опіки. Фото: facebook.com/viktor.liashko
28 Грудня 2021, 09:44
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко відвідав опіковий центр Київської міської клінічної лікарні № 2 та дав поради, як запобігти опікам. У період новорічно-різдвяних свят кількість постраждалих зростає, особливо серед дітей.

Про це Ляшко написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, опіковий центр Київської міської клінічної лікарні №2 - це заклад, у якому лікарі "витягують" пацієнтів з усієї країни навіть при найкритичніших опіках з 70% ураження площі шкіри.

Ляшко наголосив, що у зимові свята найбільше до лікарні потрапляє саме діток із різними опіками, починаючи від малюків і закінчуючи підлітками через небезпечні забавки із піротехнікою. А також багато так званих "обожнювачів селфі" біля високовольтних проводів.

Понад 12 тисяч дітей в Україні щороку отримують опіки, які займають перше місце серед дитячого травматизму. Близько 90% з них стаються на кухні у дітей віком до п’яти років, - наголосив він.

Крім того, інколи лікарям дуже важко врятувати життя попечених дітей, які отримали понад 50% опіків шкірного покриву тіла. А причиною цієї трагедії є необережність та/або безвідповідальність батьків.

Ляшко дав поради, як запобігти опікам:

  1. Не залишайте у доступному для маленьких дітей місці чашки з гарячими напоями чи кип'ятком. Слідкуйте за тим, щоб дроти електричних кип’ятильників й чайників не звисали вниз. Гарячі рідини є найбільш поширеною причиною опіків у віковій категорії дітей від 0 до 5 років і людей похилого віку.
  2. Не дозволяйте дітям самостійно користуватися піротехнічними виробами. Навіть звичайні петарди можуть завдати непоправної шкоди.
  3. Розкажіть дитині, особливо у підлітковому віці, якою небезпечною може стати забавка молодіжного руху "зачеперів". Термічні опіки, які діти отримують під час селфі на потягах чи в інших місцях із високою напругою можуть коштувати життя.

Виконання цих порад не потребує додаткових матеріальних витрат з боку батьків, але точно врятує життя та здоров'я вашій дитині.

Нагадаємо, що чоловік отримав опіки обличчя 25% під час пожежі на станції технічного обслуговування автівок.

Читайте також