Попри 30 років незалежності, Україна не має власної економічної моделі розвитку - експерт

Український держсектор є ПДВ-залежним
Ексклюзив
Попри 30 років незалежності, Україна не має власної економічної моделі розвитку - експерт
Виплати, гроші (фото: Pexels)
4 Листопада 2021, 12:57
читать на русском

Економіст Вадим Новак вважає, що Україна досі немає власної економічної моделі розвитку, попри 30 років незалежності.

Про це Новак сказав в ексклюзивному коментарі Парламент.UA.

За його словами, щодо реальності дохідної частини бюджету, то все залежить від того, яким шляхом її наповнити. Якщо шляхом девальвації гривні, яка закладена у цьому бюджеті, то номінально можна наповнювати будь-якими сумами. Інше питання, чи за ті суми можна буде реально придбати більше товарів і послуг чи менше: чи не з'їсть девальвація та інфляція всі ці номінальні доходи.

ПДВ займає половину усіх податків надходжень (у 2022 році держава планує отримати 166,3 млрд грн надходжень від ПДВ - ред.), тобто дохідна частина бюджету та наш держсектор є ПДВ-залежним. Найбільше надходження від ПДВ йдуть не від вироблених в Україні товарів, а від зовнішньоекономічних операцій: ПДВ від експорту та імпорту. Це свідчить про те, що наша економіка розраховує не на нарощування власного виробництва, а на експортно-імпортні операції, - наголосив експерт.

Новак наголосив, що у нас досі немає власної економічної моделі розвитку, попри 30 років незалежності України.

Для початку політичній та бізнес-еліті потрібно визначитись, яку економічну модель ми будуємо: аграрну, індустріальну, постіндустріальну, ресурсну чи транзитну зону в центрі Європи. І вже під цю модель вибудовувати як середньострокові плани на 3-5 років, так і щорічні плани та програми діяльності Уряду як забезпечення реалізації цієї моделі, - зазначив він.

Нагадаємо, що економіст Вадим Новак вважає, що позичати у 2022 році Україні доведеться і це передбачено в державному бюджеті.

Читайте також