Поведінка Ковальова викликає підозру: у "Слузі народу" призупинили членство нардепа у фракції

В СН виступили за притягнення Ковальова до кримінальної відповідальності
Головне
Поведінка Ковальова викликає підозру: у "Слузі народу" призупинили членство нардепа у фракції
Олексій Ковальов фото: Twitter
28 Квітня 2022, 10:37
читать на русском

Партія та фракція "Слуги народу" у Верховній Раді виступили із заявою щодо їхнього народного депутата Олексія Ковальова, якого підозрюють у співпраці з окупантами у Херсонській області.

Заява, яка підписана головою партії Оленою Шуляк та першим заступником голови фракції у ВР Андрієм Мотовиловцем, опублікована на сайті партії "Слуга народу".

За даними СН, нардеп Ковальов (обраний у виборчому окрузі 186, Херсонська область) перебуває на тимчасово захопленій території:

Судячи з його інтерв’ю медіа – перебуває цілком добровільно. Він спілкується із російськими військовими, які не вчиняють стосовно нього жодних дій. Він не бере участь у національному спротиві російській агресії та окупації. Він, за його ж словами, здійснює на тимчасово захопленій території діяльність із надання гуманітарної допомоги. Крім того, він не відвідує пленарні засідання Верховної Ради України, не бере участь у голосуваннях за важливі в умовах воєнного стану законопроєкти. Адекватних пояснень щодо свого поточного статусу, поведінки та заяв депутат Ковальов керівництву фракції не надав.

У заяві "слуг" йдеться, що поведінка Ковальова та випадки його спілкування з окупаційними військами "викликають підозру у здійсненні ним державної зради":

Адже під час повномасштабного вторгнення росії на тимчасово захоплених територіях (у тому числі в Херсонській області) окупаційні війська викрадають діючих та колишніх очільників органів місцевого самоврядування, педагогів, митців, керівників підприємств, проводять примусову мобілізацію чоловіків до окупаційних військ... На цьому тлі поведінка Ковальова є несумісною ані зі званням народного депутата України, ані тим більше – з членством у фракції "Слуга народу".

Партія та фракції "Слуга народу" вважають, що поведінка Ковальова "є зрадою тих партійців і депутатів всіх рівнів, які сьогодні беруть участь у національному спротиві, перебуваючи на тимчасово захоплених територіях, служать у ЗСУ та, зокрема, підрозділах тероборони, допомагають армії та переселенцям, проводять перемовини з колегами з країн-союзників щодо розширення допомоги України".

Саме тому, зазначається у заяві, партія та фракція СН ухвалили спільне рішення щодо призупинення членства Олексія Ковальова у фракції та звернулися до генеральної прокурорки Ірини Венедиктової, голови Служби Безпеки України Івана Баканова із закликом порушити відповідну кримінальну справу, в рамках якої "ретельно та всебічно розслідувати всі факти та обставини перебування Ковальова на тимчасово захопленій території та його спілкування із окупаційними військами".

За висновками слідства партія та фракція ухвалять політичні рішення щодо цього депутата, - додали в СН.

Нагадаємо, раніше народний депутат від "Слуги народу" у Фейсбуці повідомив, що перебуває з сім'єю у Голій Пристані, яка перебуває під контролем російських військ. У соцмережі депутат публікує фото та розповідає, як він допомагає місцевим мешканцям.

Ковальов написав також, що його "відвідали" російські військові та проводили обшук, однак заперечив співпрацю з окупантами.

Також депутат заперечує "зраду" та "колабораціонізм". Він запевнив, що продовжує "виконувати обов'язки народного депутата".

19 квітня депутати з фракції "Слуга народу" у Верховній Раді заявили, що готові призупинити членство в ній народного депутата Олексія Ковальова.

Читайте також

1