Повернення податку на пальне: експерт прокоментував рішення Кабміну

Необхідно переглянути систему оподаткування пального, пристосувавши її до поточних реалій
Повернення податку на пальне: експерт прокоментував рішення Кабміну
АЗС, пальне, бензин / Фото: picabu
18 Серпня 2022, 14:36
читать на русском

Повернення податку на пальне – можливість поповнити держбюджет України. Податки з пального у всьому світі є досить потужним джерелом надходжень до бюджету.

Про це заявив директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн в Media Center Ukraine - Ukrinform.

Ні для кого не секрет, що зараз фінанси України у скрутному становищі. Тому, питання повернення податків на пальне – це питання часу. Наприкінці березня вони були скасовані, що дуже допомогло споживачам. Але зараз час прагматичних рішень, - сказав Куюн.

За його словами, необхідно переглянути систему оподаткування пального, пристосувавши її до поточних реалій.

До війни податок за бензин був у 4 рази більший, ніж на газ. Так не повинно бути, ці машини однаково використовують дороги. Тому і податок має бути обрахований більш справедливо і рівно, - сказав паливний експерт.

Куюн вважає абсолютно правильною пропозицію Кабміну про уніфікацію податку.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про скасування пільгового оподаткування на пальне. Автор документа - глава уряду Денис Шмигаль.

У пояснювальній записці він скаржиться на значний дефіцит коштів для фінансування дорожнього господарства. Таким чином прем'єр пропонує встановити ставки акцизного податку на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан в розмірі 100 євро за 1000 літрів.

За розрахунками уряду, така ініціатива принесе держбюджету 2 млрд грн у місяць. Водночас Кабмін пропонує залишити пільговий ПДВ на пальне, який наразі складає 7% замість 20%.

Читайте також

1