Президент Казахстану наказав стріляти на ураження в протестувальників

Влада називає учасників протестів бандитами та обіцяє їх знищити
Президент Казахстану наказав стріляти на ураження в протестувальників
Токаєв Касим-Жомарт Кемельович Фото: www.belta.by
7 Січня 2022, 14:54
читать на русском

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав відкривати вогонь на ураження в рамках антитерористичної операції, яка проводиться по всій країні. Він заявив, що влада не буде йти на переговори з протестувальниками.

Звернення президента опублікував Telegram-канал orda.kz.

Я дав наказ відкривати вогонь на ураження без попередження. Яка дурість, які можуть бути переговори зі злочинцями і вбивцями. Нам довелося мати справу з бандитами і терористами, підготовленими. Тому їх потрібно знищувати, і це буде зроблено найближчим часом, - заявив Токаєв.

Він додав, що лише на Алмати "напали 20 тисяч бандитів", зокрема громадяни інших країн. Він попередив про ліквідацію усіх, хто не здасться. При цьому "операція проти бойовиків йтиме до кінця".

Всі вимоги, висловлені у мирній формі, були почуті. У регіонах, де збережена стабільність ситуації, буде поетапно знято режим НС, - додав президент Казахстану.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану на 100% підвищила вартість скрапленого газу. Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести. Протестувальники захоплювали адміністративні будівлі, палили автівки поліцейських та навіть повалили памятник колишньому президенту Нурсултанові Назарбаєву в Талдикоргані.

Президент Казахстану оголосив по всій країні надзвичайний стан та доручив уряду на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

Увечері 5 січня Токаєв звернувся до ОДКБ з проханням направити миротворців для "стабілізації ситуації в країні". Країни-члени організації пристали на прохання Токаєва і 6 січня почали відправляти силовиків до РК.

Читайте також

1