Що робити українцям, які застрягли в Казахстані - інформація від МЗС

Громадян України, які не можуть влетіти з РК, просять уникати місць масових заходів
Головне
Що робити українцям, які застрягли в Казахстані - інформація від МЗС
Казахстан Фото: facebook.com/AkordaPress
6 Січня 2022, 12:04
читать на русском

В охопленому масовими заворушеннями Казахстані застрягла група українців, яка не змогла повернутися на Батьківщину через перебої роботі аеропортів республіки.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у Фейсбуці.

Він зазначив, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив відповідним підрозділам дипломатичної служби "зосередитися на захисті інтересів українських громадян в Казахстані".

Зараз ключовий пріоритет - їхня безпека. Посольство України в Нур-Султані перейшло на цілодобовий режим роботи. У разі загрози життю чи безпеці, українці можуть звернутися за допомогою за номером телефону: +7 705 755 66 10 або на електронну пошту: [email protected], - зазначив Ніколенко.

За його словами, ситуація ускладнюється введенням надзвичайного стану в Казахстані, нестабільною роботою мобільного зв’язку та Інтернету. Частково обмежено рух регіонального пасажирського транспорту, суттєво затримуються або скасовуються міжнародні авіарейси.

Ніколенко пише, що ввечері 5 січня група українських громадян не змогла вилетіти рейсом Алмати-Київ через призупинення роботи аеропорту.

Дипломати допомогли українцям із пошуком місць для ночівлі. Нині посольство з‘ясовує з адміністрацією аеропорту та авіакомпанією можливість здійснення зазначеного рейсу, підтримує зв‘язок із пасажирами. За інформацією МЗС, аеропорт Нур-Султана працює в штатному режимі. Сьогодні планується рейс до Києва, - додав він.

В МЗС закликали українців, які перебувають в Казахстані, уникати місць масових заходів, насамперед у великих містах, виявляти підвищену пильність і обережність, а також зареєструватися в електронній системі "ДРУГ", щоб дипломати могли вчасно надати допомогу.

Хочу усіх заспокоїти: Українська держава своїх громадян не залишить напризволяще. Подальші кроки МЗС та інших відомств задля захисту інтересів українців в Казахстані будуть коригуватися залежно від розвитку безпекової ситуації, - наголосив Ніколенко.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану на 100% підвищила вартість скрапленого газу. Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести. Протестувальники захоплювали адміністративні будівлі, палили автівки поліцейських та навіть повалили памятник колишньому президенту Нурсултанові Назарбаєву в Талдикоргані.

Президент Казахстану оголосив по всій країні надзвичайний стан та доручив уряду на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

Увечері 5 січня Токаєв звернувся до ОДКБ з проханням направити миротворців для "стабілізації ситуації в країні". Країни-члени організації пристали на прохання Токаєва і 6 січня почали відправляти силовиків до РК.

Читайте також