Президент Киргизстану повторно ввів режим надзвичайного стану в столиці

З метою стабілізації суспільно-політичної ситуації у місті
Президент Киргизстану повторно ввів режим надзвичайного стану в столиці
Фото: ЕРА
12 Жовтня 2020, 12:49
читать на русском

Надзвичайний стан у Бішкеку вводиться з 20:00 за місцевим часом 12 жовтня до 07:00 19 жовтня.

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков повторно ввів режим надзвичайного стану на території столиці країни Бішкека на тлі протестів. При цьому захоплений будинок парламенту було передано владі, повідомляє сайт президента Киргизстану в понеділок, 12 жовтня.

Президент Киргизької Республіки Сооронбай Жеенбеков підписав Указ, згідно з яким на території м Бішкек повторно вводиться режим надзвичайного стану. Це пов'язано з тим, що парламент протягом трьох днів не розглянув питання про раніше введеному режимі надзвичайного стану на території столиці.

Так, через ситуацію, пов'язану з насильством і загрозою життю і здоров'ю людей, що виникла в результаті масових заворушень, відповідно до статті 15, пункту 2 частини 9 статті 64 Конституції Киргизької Республіки і статтями 3, 4, 7, 8 конституційного Закону Киргизької Республіки "Про надзвичайний стан" виключно в інтересах забезпечення захисту життя і здоров'я громадян, їх безпеки, а також з метою якнайшвидшої стабілізації суспільно-політичної ситуації, наведення громадського порядку на території міста Бішкек постановляється ведення надзвичайного стану, - йдеться у повідомленні.

Надзвичайний стан вводиться з 20:00 за місцевим часом 12 жовтня до 07:00 19 жовтня. На території Бішкека буде діяти комендатура, дозволено введення комендантської години, особливого режиму в'їзду/виїзду, заборонено людям залишати домівки тощо.

Крім того, перший заступник генпрокурора Нурлан Дарданов повідомив, що слідчі групи оглянули адміністративну будівлю Жогорку Кенеша (парламенту), і її було передано у відання влади.

Читайте також

Нагадаємо, що 5 жовтня, у столиці Киргизстану Бішкеку почалися багатотисячні акції протесту після парламентських виборів. Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що політичні сили спробували незаконно захопити державну владу.

Водночас Центральна виборча комісія Киргизстану не визнала підсумки парламентських виборів у країні.

6 жовтня, подав у відставку спікер Жогорку Кенеша (парламента Киргизстану) Дастан Джумабеков. Пізніше звільнився прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов. Коаліція парламентської більшості вирішила обрати прем'єр-міністром Садира Жапарова, який повинен представити парламенту програму, структуру і склад уряду.

Раніше, президент Киргизької Республіки Сооронбай Жеенбеков своїм указом ввів на території столиці країни Бішкеку режим надзвичайного стану. У місто ввели війська.

Читайте також матеріал: Революція за добу: що відбувається у Киргизстані