Президент про російську агресію: Україна не хоче війни, але готова до неї

Зеленський пояснив концентрацію російських військ біля кордонів України
Головне
Президент про російську агресію: Україна не хоче війни, але готова до неї
Зеленський на Донбасі Фото: Офіс президента
21 Квітня 2021, 08:00
читать на русском

Україна не прагне війни, але завжди готова захищатися у разі нападу на її територію.

Про це заявив президент України у своєму відеозвернені щодо безпекової ситуації в державі, яке опублікував Офіс глави держави.

Він нагадав, що біля наших державних кордонів сконцентровано чималу кількість російських військ і що офіційно Росія називає це навчанням. Зеленський зауважив, що Україна та її міжнародні партнери вимагають відвести війська від наших кордонів.

Чи хоче війни Україна? Ні. Чи готова вона до неї? Так. Чи перестане Україна боротись за мир дипломатичним шляхом? Ніколи. Чи буде Україна в разі чого себе захищати? Завжди. Наш принцип простий: Україна не починає війну першою, але Україна завжди стоїть до останнього, - зазначив Зеленський.

За його словами, влада України розуміє всі можливі сценарії та знає, що буде робити у відповідь за будь-якого розвитку ситуації.

Читайте також

Ми не боїмось, бо в нас є неймовірна армія та неймовірні захисники... Вони мають якісне оснащення та зброю, цінний досвід, мужність, високий бойовий дух, готовність дати відсіч будь-кому та максимально доступно пояснити, що прохід, проїзд чи проліт нашою землею небажаним гостям – заборонений і неможливий... Ми не боїмося, бо в нас неймовірне суспільство, яке готове до масової волонтерської мобілізації, яке все віддасть, все знайде і все привезе. Вдень, уночі, в спеку й мороз, - нагадав глава держави.

Зеленський упевнений, що всі українці готові відкласти особисті справи та стати на захист своєї держави.

Всі ми готові відкласти свої ноутбуки, указки, мікроскопи, пензлі, шпателі, граблі й лопати й захистити свою землю. Бо іншої в нас немає. Бо тікати не збираємось. Бо здаватися не звикли, - додав він.

Зеленський нагадав, що Україна має "потужну підтримку міжнародних партнерів", які "на нашому боці".

Вони прекрасно бачать справжні мотиви Росії. Готові підтримувати нас фінансово. Готові запроваджувати дедалі більше жорстких санкцій та ухвалювати жорсткі резолюції, - розповів президент.

У цьому контексті він зазначив, що українці чекають від міжнародних партнерів чіткого сигналу - на що вони готові у прагненні допомогти України протистояти російській агресії.

"Як саме і ким саме ви допоможете нам, якщо дехто знову проігнорує кордони в центрі Європи? Чи розумієте ви, що Україні, а разом з нею – усьому світу, що вірить у силу й непохитність міжнародного права, може знадобитися значно, значно більше, ніж дипломатична стурбованість", - сказав президент і додав, що українцям "потрібні чіткі сигнали, що на восьмому році війни країна, яка ціною життя своїх людей є щитом для Європи, отримає підтримку не просто як партнерів, з трибун, а як гравців однієї команди, безпосередньо на полі, плече до плеча".


Контекст. У Парламентській асамблеї Ради Європи звинуватили Росію у зриві мирних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі та закликали припинити військові провокації та нарощування військ. Група парламентарів пригрозили РФ новими санкціями.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав Берлін допомогти Києву зі вступом до НАТО. Він вважає, що Німеччина несе особливу історичну відповідальність перед Україною.

Читайте також наш матеріал: Кремль може планувати блискавичну війну, якщо США не втручатимуться

1