ПАРЄ закликає Росію відвести війська та пригрожує новими санкціями

РФ має припинити провокації, зупинити блокаду Керченської протоки та почати деескалацію
Важливо
ПАРЄ закликає Росію відвести війська та пригрожує новими санкціями
ПАРЄ (фото: twitter.com/PACE_News)
20 Квітня 2021, 15:19
читать на русском

У Парламентській асамблеї Ради Європи звинуватили Росію у зриві мирних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі та закликали припинити військові провокації та нарощування військ. Група парламентарів пригрозили РФ новими санкціями.

Про це йдеться у заяві, яку поширила неформальна група ПАРЄ "Балтік плюс" серед делегатів весняної сесії Асамблеї щодо провокацій Росії та ескалацію проти України, передає "Укрінформ".

Останніми кроками, зокрема, нещодавньою відмовою від поновлення зобов’язань щодо припинення вогню, Росія демонструє своє небажання щодо мирного вирішення конфлікту на сході України. Навпаки, Росія відкрито підриває зусилля, спрямовані на сприяння миру, шляхом необґрунтованого переміщення своїх військ, водночас постійно звинувачуючи Україну та заперечуючи свою причетність до Донбасу, - йдеться у заяві.

Парламентарі висловили серйозну стурбованість збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню з боку російських найманців, зростанням кількості жертв і, особливо, постійною ескалацією та концентрацією надмірних військових сил поблизу українських кордонів, а також на незаконно окупованому півострові Крим. Такі дії Росії підривають загальну стабільність та безпеку на континенті.

Тому РФ закликали припинити провокації, зупинити блокаду Керченської протоки та почати деескалацію. Аби розвіяти всі занепокоєння, Росія маж надати інформацію про свою військову діяльність відповідно до механізму зменшення ризиків Віденського документа, як того вимагає Україна.

Читайте також

Водночас Україну привітали за її непохитну відданість політичному вирішенню російсько-українського конфлікту та за стриманість, яку демонструють Збройні сили України.

Ми закликаємо Росію дотримуватися принципів та зобов’язань ОБСЄ, а також духу та букви статутних зобов’язань перед Радою Європи, - наголосили у ПАРЄ.

Росію також закликали припинити дезінформацію, провокації та кібератаки, а також напади в соціальних мережах на Україну.

У ПАРЄ надіслали Росії чіткий сигнал, що у разі відмови, на РФ чекатимуть серйозні наслідки, зокрема санкції.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

31 березня відбулося загальне засідання ТКГ на рівні глав делегацій, під час якого Росія відхилила пропозиції України та ОБСЄ про встановлення перемир`я на Донбасі з 1 квітня.

15 квітня Росія закрила частину акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки для іноземних військових кораблів і державних суден інших країн, мотивуючи рішення військовими навчаннями. Акваторія буде закрита до жовтня 2021 року.

США глибоко стурбовані рішенням Росії закрити частину акваторій Чорного моря і назвали такий вчинок "неспровокованою ескалацією".

Більше читайте у нашому матеріалі: Кремль може планувати блискавичну війну, якщо США не втручатимуться

Читайте також

1