Президент США виступив із заявою через затримання Протасевича у Мінську

Байден закликав владу Білорусі відпустити усіх політв'язнів
Президент США виступив із заявою через затримання Протасевича у Мінську
Джо Байден (фото: ABC News)
25 Травня 2021, 09:34
читать на русском

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден виступив із заявою через затримання Романа Протасевича у Мінську.

В офіційній заяві президента, оприлюдненій на сайті Білого дому, зазначається, що примусова зміна курсу комерційного рейсу Ryanair та арешт Романа Протасевича "є прямим порушенням міжнародних норм".

Байден засудив дії білоруської влади та закликав відпустити усіх політв'язнів "яких несправедливо утримує режим Лукашенка".

Очільник США вважає, що інцидент з літаком має бути розслідуваний на міжнародному рівні.

Читайте також


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак, на якому був Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

1