США стурбовані насильством проти мирних жителів Білорусі

США закликають Лукашенка розпочати змістовний діалог
США стурбовані насильством проти мирних жителів Білорусі
Масові протести (фото: TUT.By)
16 Жовтня 2020, 17:43
читать на русском
Постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор заявив, що США стурбовані тим, що білоруська влада не порушила жодної справи для розгляду триваючого насильства та репресій з боку міліції.
Про це він повідомив під час засідання Постійної ради ОБСЄ 15 жовтня у Відні.

Ми глибоко стурбовані шокуючими проявами насильства проти мирних протестувальників минулими вихідними, включаючи затримання понад 700 демонстрантів, - зазначив Гілмор.

Очільник місії США при ОБСЄ заявив, що насильство та погрози використання боєприпасів проти учасників мирних акцій "не є відповіддю на виклики, з якими зараз стикається Білорусь".

Ми закликаємо Лукашенка розпочати змістовний діалог з опозицією та прийняти пропозицію голови ОБСЄ сприяти такому діалогу, - заявив він.

Застосування летальної зброї проти мирних протестувальників у Білорусі стало б очевидним порушенням міжнародного права і кожна причетна до цього особа нестиме особисту відповідальність.

Застосування летальної зброї проти мирних протестуючих стало б очевидним порушенням міжнародного права. Кожна особа, відповідальна за вчинення таких дій, повинна понести особисту відповідальність, - заявив він.

Читайте також

Гілмор нагадав позицію США, яка полягає в тому, що сфальсифіковані вибори 9 серпня "не були ані вільними, ані чесними".

Ми в черговий раз закликаємо владу Білорусі проявити стриманість, негайно припинити жорстоке насильство стосовно білоруського народу, звільнити усіх неправомірно затриманих та розпочати з опозицією справжній і змістовний діалог. Також ми знову закликаємо владу Білорусі негайно звільнити американського громадянина Віталія Шклярова, - заявив очільник місії США при ОБСЄ.

Нагадаємо, що 12 жовтня, глави МЗС 27 країн Європейського Союзу домовилися про введення санкцій проти Олександра Лукашенка через репресії щодо громадян Білорусі.