Президент США зустрівся в Білому домі з лідеркою білоруської опозиції

Білорусь на передовій у боротьбі між автократією і демократією
Важливо
Президент США зустрівся в Білому домі з лідеркою білоруської опозиції
Зустріч Джо Байдена і Світлани Тіхановської в Білому домі (фото: twitter.com/POTUS)
28 Липня 2021, 21:54
читать на русском

Вранці 28 липня президент США Джо Байден зустрівся з лідеркою білоруської опозиції Світланою Тіхановською в Білому домі.

Про це йдеться у пості американського президента в Twitter.

Він підтвердив підтримку народу Білорусі в його прагненні до демократії.

Для мене було честю зустрітися з Тіхановською в Білому домі сьогодні вранці (28 липня - ред.). Сполучені Штати підтримують білоруський народ в його прагненні до демократії та загальних прав людини, - зазначив Байден.

Водночас Тіхановська у своєму Telegram-каналі розповіла, про що говорила з Байденом.

Стоячи біля Білого дому перед журналістами, я намагалася зрозуміти свої почуття після зустрічі з президентом Байденом. Але я тут не одна. За моєю спиною - 36 тисяч білорусів, які пройшли через арешти та тортури. 10 з них - загинули. Але всі вони говорили моїм голосом на цій зустрічі, - написала опозиціонерка.

За її словами, Байден сказав, що у світі триває боротьба між автократією і демократією, а Білорусь в цій боротьбі - на передовій. Тому вона закликала президента США допомогти білорусам зробити Білорусь успішним прикладом ненасильницького переходу до демократії.

Зокрема Байдену Тіхановська озвучила наступні питання:

  • Білоруська революція не пов'язана з геополітикою. Це демократичний вибір білорусів, і моральний обов'язок США - підтримати нас.
  • Суверенітет Білорусі не підлягає обговоренню і торгу. Будь-які угоди, підписані нелегітимним режимом, незаконні.
  • Рішенням кризи можуть стати лише нові вільні вибори під міжнародним контролем. А всі ув'язнені з політичних мотивів повинні бути звільнені без будь-яких умов.
  • Криза в Білорусі повинна бути включена в міжнародний порядок денний, в ООН та ОБСЄ, а всі винні мають бути притягнуті до відповідальності в міжнародних судах.

Нагадаємо, 7 червня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джо Байденом. Байден запросив Зеленського цього літа відвідати Білий дім.

21 липня Білий дім оприлюднив заяву, в якій йдеться про те, що президента України запрошують з офіційним візитом до США 30 серпня, а не в липні, як очікувалося раніше.

Читайте також

1