Президенти України та Азербайджану підписали декларацію про поглиблення партнерства (фото)

Планується розвивати співробітництво у галузі транспорту, сільського господарства та енергетики
Головне
Президенти України та Азербайджану підписали декларацію про поглиблення партнерства (фото)
Володимир Зеленський та Ільхам Алієв (Фото: Офіс президента)
14 Січня 2022, 16:39
читать на русском

За результатами перемовин Президента України Володимира Зеленського та Президента Азербайджанської Республіки Ільхама Алієва у Києві підписано Спільну декларацію щодо поглиблення стратегічного партнерства та низку інших двосторонніх документів.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Так, глави держав підписали Спільну декларацію Президента України та Президента Азербайджану, у якій зафіксовано основні домовленості, досягнуті за результатами сьогоднішніх зустрічей. Документ підтверджує готовність сторін до поглиблення стратегічного партнерства, зокрема шляхом реалізації конкретних проєктів у сферах, що становлять обопільний інтерес. Серед іншого, щодо забезпечення миру та стабільності в Чорноморсько-Каспійському регіоні та за його межами.

Ми підписали Спільну декларацію президентів України й Азербайджану. Нею закріплено готовність надавати обопільну підтримку суверенітету й територіальній цілісності наших держав у міжнародно визнаних кордонах, спільну протидію гібридним загрозам, прагнення забезпечити мир і стабільність у Чорноморсько-Каспійському регіоні та за його межами, – розповів Зеленський за результатами українсько-азербайджанських перемовин.

За словами Глави Української держави, позиції, зафіксовані в документі, свідчать про єдність і близькість поглядів України й Азербайджану щодо багатьох питань і викликів регіонального та глобального вимірів.

Так, у Спільній декларації закріплюються домовленості надавати обопільну підтримку суверенітету й територіальної цілісності двох держав у їхніх міжнародно визнаних кордонах; прагнення інтенсифікувати двосторонню предметну взаємодію в політико-безпековій, торговельно-економічній, паливно-енергетичній, військово-технічній, інфраструктурній, транспортній, авіабудівній, агропромисловій, культурно-гуманітарній та інших галузях. Також визначається готовність до активізації співробітництва в питанні протидії гібридним загрозам; йдеться про подальше посилення співпраці у сфері оборонної промисловості шляхом завершення поточних та розробки нових спільних проєктів; міститься пряма згадка про наміри поглиблювати співробітництво в межах міжнародних та регіональних організацій і форумів, зокрема ООН, ОБСЄ, Ради Європи, ГУАМ, ОЧЕС.

Нагадаємо, сьогодні, 14 січня до України з робочим візитом прибув президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв.

Читайте також